EP akkoord met verslag-Maaten inzake partnerschap Europa-Azië

donderdag 5 september 2002, Jules MAATEN

Jules MAATEN (ELD, NL)

Mededeling van de Commissie : Europa en Azië : een strategisch kader voor versterkte partnerschappen

Doc.: A5-0270/2002

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 4 september 2002

Stemming : 5 september 2002

Verslag aangenomen (440/11/30)

Het Parlement verwelkomt de Mededeling van de Commissie "Europa en Azië: een strategisch kader voor versterkte partnerschappen". Wel vindt het dat in de relatie Europa-Azië een meer gestructureerde aanpak moet worden gevolgd die alle terreinen (economie, politiek, mensenrechten en sociale en culturele kwesties) omvat. Betreurd wordt dat landen als India en Taiwan nog immer geen deel uitmaken van de ASEM (de bijeenkomst Azië-Europa), terwijl deze landen met hun democratieën en dynamische economieën een belangrijke bijdrage aan dit forum zouden kunnen leveren. Het Parlement dringt er dan ook bij de Commissie en de Raad op aan, manieren te vinden om India, Taiwan en andere Aziatische landen bij de ASEM te betrekken.

Met betrekking tot de veiligheid in Azië doet het EP de aanbeveling een veelomvattende benadering van conflictpreventie en vredesbewaring op te nemen in de politieke pijler van de ASEM. De Volksrepubliek China en Taiwan worden opgeroepen de wapenwedloop te deëscaleren en met name China de raketten uit de kustprovincies terug te trekken. Daarnaast moeten de Commissie en de Raad een actieve rol spelen in de deëscalatie van het conflict tussen India en Pakistan. Pakistan moet verdere stappen ondernemen om terroristische groepen te beletten vanaf zijn grondgebied acties in India uit te voeren.

De export van lichte wapens naar overheden en organisaties die systematisch de mensenrechten schenden, zou verboden moeten zijn. Tenslotte moeten Europa en Azië in het licht van de gebeurtenissen op 11 september een dialoog aangaan over veiligheid, mensenrechten, terrorisme, drugs- en mensenhandel en illegale immigratie.

Met betrekking tot de economische samenwerking tussen Europa en Azië betreurt het Parlement de betrekkelijk bescheiden omvang van de Gemeenschapssteun aan Azië. Het Parlement verwelkomt de opening van nieuwe delegaties in Maleisië, Singapore, Cambodja, Laos en Nepal, maar herhaalt zijn verzoek om een handelskantoor te openen in Taiwan. De Commissie wordt bovendien verzocht onderhandelingen te beginnen teneinde te komen tot een vrijhandelsovereenkomst met Taiwan.

Op het gebied van de mensenrechten verwelkomt het Parlement de vrijlating van Birmees oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Het Parlement roept de Birmese regering op snel de overgang naar een democratisch bestuur te maken en alle politieke gevangenen vrij te laten. Aan de mensenrechtensituatie in Vietnam en Laos moet de EU meer aandacht besteden. In het algemeen is na de gebeurtenissen op 11 september de aandacht voor mensenrechten verminderd en heeft een aantal regeringen in de strijd tegen het terrorisme een rechtvaardiging gevonden voor onderdrukking en handelen in strijd met internationale normen voor de bescherming van de mensenrechten.

Het EP is ook bezorgd over de toename van fundamentalistische moslimcellen in verschillende regio's in Indonesië en uit zijn verontwaardiging over het stijgende aantal executies in China. Het verlangt van de Chinese regering de afschaffing van de doodstraf en een eind aan de schendingen van de mensenrechten, de beperking van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Voorts onderstreept het EP het belang van samenwerking met Aziatische landen in multilaterale organisaties, bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie waarin gezamenlijk kan worden gestreden tegen de verspreiding van HIV/Aids. Alle Aziatische democratieën moeten aan de WHO kunnen deelnemen, met inbegrip van Taiwan als waarnemer.