J. (Jules) Maaten
Jules Maaten (1961) was in 1999-2009 lid van het Europees Parlement voor de VVD. De heer Maaten was onder andere medewerker van een Tweede Kamerlid en secretaris-generaal van de Liberale Internationale. Hij was vicevoorzitter van de fractie van de Europese Liberale Democraten. Hij ontwikkelde zich tot specialist in de EU-regelgeving ter beperking van het tabaksgebruik, de kwaliteit van zwemwater, en de invoering van de euro. In 2004 was de heer Maaten lijsttrekker van de VVD bij de Europese Verkiezingen.
VVD
functie(s) in de periode 1999-2009: lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
Jules
geboorteplaats en -datum
Nieuwer-Amstel, 17 april 1961 (thans Amstelveen)partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), 1978
fractie Europees Parlement
-
-Fractie van de Europese Liberale Democraten (ELDR), tot juli 2004
-
-Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), vanaf september 2004
-
-lid Europees Parlement, van 20 juli 1999 tot 14 juli 2009
-
-directeur Filipijnen, "Friedrich Naumann Foundation", van mei 2010 tot juni 2016
-
-directeur Sub-Sahara Afrika, "Friedrich Naumann Foundation", van 2016 tot juli 2020
-
-hoofd internationale regio's, "Friedrich Naumann Foundation", van juli 2020 tot juni 2022 (project 'Europees Dialoog')
-
-hoofd regionale kantoor van de Europese dialoog in Brussel, "Friedrich Naumann Foundation", vanaf juni 2022
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-voorzitter bestuur European Network of Political Foundations (ENoP), vanaf september 2023
vorige
-
-algemeen bestuurslid Jeugdforum EG (1982-1984).
-
-diverse internationale activiteiten in het kader van onder meer Marshall Memorial Fellowschip U.S.A., National Democratic Institute U.S.A. en Friedrich Naumann Stiftung, van 1987 tot 1991
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
op het gebied van de EU (5/8)-
-Diende in november 2002 een verslag in over preventie van roken en initiatieven ter verbetering van de bestrijding van het tabaksgebruik (initiatief-procedure). De uiteindelijke Europese richtlijn bevatte onder meer bepalingen over geleidelijke uitbanning van sigarettenautomaten en het verbod op speelgoed en eetwaren de vorm van tabaksproducten. Dit laatste leidde in Nederland tot enige commotie, omdat Sinterklaas hierdoor op 5 december geen chocolade-sigaretten meer kan uitdelen.
-
-Diende in oktober 2003, mei 2005 en januari 2006 rapporten in over een Europese richtlijn voor de kwaliteit van zwemwater (medebeslissingsprocedure, eerste, tweede en derde lezing). Pleitte ervoor dat de kans dat een zwemmer een ziekte oploopt moet dalen tot hooguit 5 procent (thans is dit 12 procent). Conservatieve Britse europarlementariërs wezen het voorstel af vanwege hoge investeringen in waterzuiveringsinstallaties, maar Maaten kreeg niettemin een meerderheid. Pleitte verder voor een duidelijk en eenvoudig waarschuwingssysteem waarmee badgasten de waterkwaliteit van zee- en oppervlaktewater kunnen duiden.
-
-Diende in april 2004 een rapport in over de bescherming van niet-rokers tegen tabaksrook (wetgevende raadpleging). Bepleitte hierin een Europees verbod voor roken op de werkvloer, en deelname van de EU aan een internationaal verdrag tegen roken van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
-
-Diende in juli 2005 een rapport in over de wijze waarop Europeanen tegenover de euro staan (initiatiefprocedure). Concludeerde dat van alle Europeanen de Nederlanders het meest negatief zijn over de nieuwe munt, en dat Nederlanders de felste tegenstanders zijn van de toelating van Polen, Hongarije en Tsjechië tot de eurozone. Pleitte voor een voorlichtingscampagne bij nieuwe toetreders tot de eurozone die lessen trekt uit de invoering in 2002.
-
-Vroeg de Commissie in februari 2008 om wetgeving die de vrijheid op het internet moet beschermen. Naar Amerikaans voorbeeld zou de EU servers verplicht in westerse landen moeten plaatsen, zodat de gegevens niet misbruikt kunnen worden door autoritaire regimes
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Zat samen met Jan Peter Balkenende in de gemeenteraad van Amstelveen.
-
-De Volkskrant, 21 mei 2004, 16 februari 2008
-
-NRC Handelsblad, 3 juni 2004
-
-Algemeen Dagblad, 5 juni 2004, 15 maart 2005
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.