Rapport-Maaten inzake preventie van roken krijgt meerderheid in EP

donderdag 21 november 2002, Jules MAATEN

Jules MAATEN (ELD, NL)

Preventie van roken en initiatieven ter verbetering van de bestrijding van het tabaksgebruik

Doc.: A5-0378/2002

Procedure : Initiatief

Stemming : 21 november 2002

Verslag aangenomen (402/36/21)

Van het Parlement mag het Commissievoorstel voor een aanbeveling over de preventie van roken en de bestrijding van het tabaksgebruik wel wat scherper worden. In het kader van de preventie wil het EP het gebruik van sigarettenautomaten geleidelijk uitbannen. Daarnaast pleit het voor een verbod op de fabricage, invoer en verkoop van eetwaren en speelgoed in de vorm van tabaksproducten. Tevens vindt het EP dat er vrijwillige afspraken met de tabaksindustrie moeten worden gemaakt om bepaalde vormen van reclame en promotie te verbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om bioscoop- en radioreclame en om de sponsoring van nationale sport- en culturele evenementen. Ook zou er een systeem moeten komen om donaties door de tabaksindustrie aan politieke partijen en politici en voormalige eurocommissarissen te registreren en toetsen.

Voor de terugdringing van het tabaksgebruik beveelt het EP de lidstaten aan om voorlichtingsprogramma's te ontwikkelen over het stoppen met roken en om programma's te ontwikkelen voor de behandeling van tabaksverslaving en deze gratis of tegen geringe kosten ter beschikking te stellen. Daarnaast zouden de subsidies voor de teelt van tabak geleidelijk moeten worden afgeschaft en moeten passende prijs- en belastingmaatregelen de consumptie van tabak ontmoedigen. Tenslotte verzoekt het Parlement de Europese Commissie zo spoedig mogelijk voorstellen te doen ter uitbanning van de illegale handel in tabaksproducten, met inbegrip van smokkel en namaak.

Preventie en bestrijding van roken vallen volgens het EU-Verdrag onder volksgezondheid, een terrein waarop de Europese Commissie slechts een aanbeveling aan de lidstaten kan doen. De Raad heeft besloten het Parlement niet te raadplegen over deze ontwerp-aanbeveling en daarom heeft het een initiatief-rapport opgesteld.