EP in hoofdlijnen akkoord met richtlijnen voor "Open skies overeenkomsten"

dinsdag 2 september 2003, Ingo SCHMITT

Ingo SCHMITT (EVP/ED, D)

Voorstel voor een verordening inzake onderhandelingen over en de tenuitvoerlegging van overeenkomsten inzake luchtdiensten tussen lidstaten en derde landen

Doc.: A5-0263/2003

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 2 september 2003

Stemming : 2 september 2003

Verslag aangenomen

Het Parlement neemt een aantal technische amendementen aan op het voorstel met betrekking tot de onderhandelingen over overeenkomsten inzake luchtdiensten tussen lidstaten en derde landen. Het voorstel vormt een van de maatregelen die de Commissie neemt nadat het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de lidstaten niet gerechtigd zijn bilaterale open skies overeenkomsten met derde landen te sluiten. Deze overeenkomsten werden in de jaren negentig gesloten tussen afzonderlijke lidstaten en de VS en omvatten regels voor de toekenning van verkeersrechten, vergunningen van exploitanten van luchtdiensten, het intrekken van vergunningen, eerlijke concurrentie, het vaststellen van tarieven en de veiligheid van de burgerluchtvaart.

De adder onder het gras in deze overeenkomsten is de bepaling dat het eigendom van en de zeggenschap over de betrokken luchtvaartmaatschappij in handen moet zijn van de verdragsluitende partij of van onderdanen van de verdragsluitende partij. Op 5 november 2002 oordeelde het Hof van Justitie dat de afzonderlijke lidstaten niet gerechtigd zijn dergelijke overeenkomsten met derde landen af te sluiten, omdat de Gemeenschap reeds bepalingen terzake heeft vastgesteld waarbij gemeenschappelijke regels worden ingevoerd.

Als reactie op het arrest van het Hof stelt de Europese Commissie nu drie maatregelen voor:

  • het ontwikkelen van een rechtsgrondslag voor de betrekkingen tussen de Gemeenschap en de VS op luchtvaartgebied;
  • het vaststellen van een juridisch kader voor lopende onderhandelingen over overeenkomsten inzake luchtdiensten;
  • het op passende wijze afbakenen van de bevoegdheden van de Gemeenschap en de lidstaten inzake internationale betrekkingen op het gebied van luchtvervoer.

    Het EP ondersteunt het stappenplan dat de Commissie daarbij voor ogen staat.