EP vergadert over resultaten top EU-Rusland

donderdag 20 november 2003

Gezamenlijke ontwerpresolutie naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie over de 12e Top EU-Rusland van 6 november 2003 in Rome

Doc.: RC5-0479/2003

Procedure : Ontwerpresoluti e

Debat : 19 november 2003

Stemming : 20 november 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Parlement neemt een resolutie aan naar aanleiding van de 12e Top EU-Rusland die op 6 november jl. in Rome is gehouden. In de resolutie uit het EP zijn steun voor de totstandbrenging van een gemeenschappelijke Europese economische ruimte, waar zowel de Europese Unie als Rusland deel van uitmaken. Het EP roept beide partijen op met voorstellen te kunnen komen om handel en investeringen te bevorderen. Dat wil niet zeggen dat het EP laaiend enthousiast is over Rusland of over de betrekkingen met dat land. Met name het juridisch apparaat staat bloot aan kritiek van het EP. Het EP hamert erop dat de Russische autoriteiten, en met name het gerechtelijk apparaat, de wet op een eerlijke, transparante, niet discriminerende en proportionele wijze dienen toe te passen. Beklaagden hebben het recht op een eerlijk proces en moeten zich kunnen verdedigen.

Het Parlement is bovendien zeer verontrust over de aanhoudende berichten over zware schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië. Het EP doet een dringende oproep tot de Russische autoriteiten om de internationale gemeenschap vrije toegang tot de republiek te geven om er op de eerbiediging van de mensenrechten toe te zien. Rusland moet daarnaast onmiddellijk stoppen met de pogingen om Tsjetsjeense ontheemden in eigen land en vluchtelingen tot terugkeer te dwingen. Verder wordt Rusland opgeroepen stappen te ondernemen om wie zich tijdens het conflict in Tsjetsjenië aan ernstige schendingen schuldig gemaakt heeft, voor de rechter te brengen.

De afgevaardigden verzoeken de Raad en de Commissie om opnieuw hun bezorgdheid uit te spreken over de zaak van de ontvoerde Nederlandse medewerker van Artsen zonder grenzen, Arjan Erkel. Zij zijn verheugd over het besluit van een Britse rechtbank om het verzoek van de Russische autoriteiten om uitlevering van de Tsjetsjeense leider Achmed Zakayev af te wijzen. De parlementsleden betreuren de verklaringen van de fungerend voorzitter van de Raad van de EU aan het slot van de Top EU-Rusland, waarin hij zijn steun heeft betuigd voor het standpunt van de Russische regering betreffende de situatie van de mensenrechten in Tsjetsjenië en de democratie in de Russische Federatie.

Het Parlement blijft ervan overtuigd dat een spoedige toetreding van Rusland tot de WTO mogelijk en wenselijk is en roept beide partijen op onopgeloste vraagstukken uit de weg te ruimen voor het afronden van bilaterale onderhandelingen over toegang tot markten. Tenslotte verzoekt het Parlement de Doema zijn verplichtingen na te komen en zo spoedig mogelijk het protocol van Kyoto te ratificeren. Dat is volgens het EP een eerste vereiste voor uitbreiding van de multilaterale betrekkingen.