EP bezorgd over politieke instabiliteit Moldavië

donderdag 18 december 2003

Gezamenlijke ontwerpresolutie over Moldavië

Doc.: C5-0546/2003

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 18 december 2003

Stemming : 18 december 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Parlement overweegt dat Trans-Dnjestrië in 1992 na een gewapend conflict waarbij Russische troepen waren betrokken de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, waardoor de gehele Republiek Moldavië werd gedestabiliseerd. Het EP stelt dat de Moldavische regering niet in staat is gebleken de economie te stabiliseren en meer democratie in te voeren. Volgens het EP zou een snelle oplossing van het Trans-Dnjestrische conflict een aanzienlijke bijdrage leveren aan de stabilisering van de Moldavische economie en aan de opbouw van de democratie. Het EP dringt er bij de Moldavische regering op aan de handel in mensen, vooral in vrouwen en kinderen, voor seksuele uitbuiting te bestrijden door middel van een doeltreffende rechtshandhaving, en aan de slachtoffers de nodige hulp te bieden om hen opnieuw in de samenleving te integreren.

De leden steunen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië als de basis voor een vreedzame oplossing van het conflict. De leden noemen het door Rusland gepresenteerde vredesplan waarbij de huidige situatie wordt gelegitimeerd een obstakel voor de verdere ontwikkeling van de democratie in Moldavië. De leden zien met belangstelling uit naar een eventueel vredesplan van de Moldavische regering. Zij betreuren het feit dat de Russische regering, ondanks herhaalde toezeggingen, niet van plan is haar wapens en troepen vóór het einde van 2003 terug te trekken.

Het Parlement dringt aan op de vrijlating van alle politieke gevangen, met name in Trans-Dnjestrië. Tenslotte dringt het Parlement er bij de regering van Roemenië, Oekraïne en Rusland op aan zich te onthouden van unilateraal ingrijpen in de interne aangelegenheden van Moldavië, maar samen te werken met de OVSE - de toonaangevende kracht in het democratiseringsproces in Moldavië - de EU en de Raad van Europa, om tot een stabiele en vreedzame ontwikkeling van alle landen in de regio te komen.