EP veroordeelt intimidatie vrije media in Wit-Rusland

donderdag 16 september 2004

Gemeenschappelijke ontwerpresolutie over de situatie in Wit-Rusland

Doc.: RC6-0038/2004

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 14 september 2004

Stemming : 16 september 2004

Ontwerpresolutie aangenomen (499-20-26)

Het Parlement veroordeelt de aanvallen van het Wit-Russische regime op de media, journalisten, leden van de oppositie, mensenrechtenactivisten en ieder ander die tracht vrijelijk kritiek te uiten op de president en het regime. Deze aanvallen komen tot uiting in willekeurige arrestaties, slechte behandeling van gevangenen, verdwijningen, politiek gemotiveerde vervolging en andere repressieve handelingen waaruit minachting blijkt voor de basisbeginselen van democratie en de rechtsstaat.

Het EP roept de bevolking van Wit-Rusland ertoe op, deel te nemen aan de aanstaande parlementsverkiezingen. De leden dringen er bij het centrale verkiezingscomité op aan alle politieke bewegingen in het land gelijke toegang tot het comité en gelijke kansen voor het nomineren van kandidaten te geven. Zij doen een beroep op de Wit-Russische regering om internationale waarnemers toe te staan de verkiezingen van nabij te volgen. De leden wijzen op het grote belang van de verkiezingen voor het herstel van de democratie in Wit-Rusland en voor de wederopname van Wit-Rusland in de internationale democratische gemeenschap. Het EP verwerpt als ondemocratisch de stappen die worden ondernomen om belangrijke oppositiepartijen te elimineren, waaronder het illegaal verklaren van de Arbeiderspartij en de officiële waarschuwing voor het Nationaal Front van Wit-Rusland.

Het Parlement ziet in de pogingen van president Loekasjenko om zijn ambtstermijn per referendum te verlengen een verdere bevestiging van de autoritaire wijze waarop hij het land leidt. Het dringt er bij Loekasjenko op aan de bepalingen van de grondwet van Wit-Rusland inzake de maximale ambtstermijn voor de president te eerbiedigen en af te zien van het houden van een referendum over deze kwestie (4). Verder geeft de Vergadering uiting aan zijn diepste bezorgdheid over de sluiting van de European Humanities University, een goed gestructureerde academische instelling die zeer belangrijke culturele samenwerkingsactiviteiten met EU-landen tot stand heeft gebracht en gestalte geeft aan de beginselen van academische vrijheid. Dezelfde bezorgdheid uit het Parlement over de sluiting van de Jakub Kolas-school, de enige middelbare school waar alle lessen in de Wit-Russische taal werden gegeven.

Het EP roept de Wit-Russische autoriteiten ertoe op Valery Levonevski, Alexander Vasilyev, Mikhail Larinich en alle andere gedetineerde politieke tegenstanders van het regime vrij te laten. De Wit-Russische autoriteiten worden bovendien opgeroepen de vakbondsrechten te eerbiedigen, met name de vrijheid van vereniging, die is gewaarborgd in de door Wit-Rusland geratificeerde IAO-Conventies. De leden vragen het voorzitterschap van de Raad om druk uit te oefenen teneinde de Wit-Russische autoriteiten ertoe te bewegen een delegatie van het Europees Parlement toe te staan de verkiezingen van 17 oktober 2004 van nabij te volgen.

Tenslotte dringt het Parlement er bij de Commissie op aan de spontane uitwisselingsprogramma's voor Tsjernobyl-kinderen tussen Wit-Russische gemeenschappen en enkele gemeenten in EU-lidstaten maximaal te benutten. Het EP verzoekt in dit verband ook om Wit-Russische gemeenten die de democratische waarden onderschrijven, te ondersteunen.