EP bekijkt de verliezen die EIB heeft geleden op leningen in Rusland, Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland

dinsdag 14 december 2004, Esko Olavi SEPPÄNEN

Esko Olavi SEPPÄNEN (EVL/NGL, FI)

Verslag over het voorstel voor een besluit tot verlening van een garantie van de Gemeenschap aan de Europese Investeringsbank voor verliezen op leningen voor bepaalde projecten in Rusland en de westelijke Nieuwe Onafhankelijke Staten (WNOS)

Doc.: A6-0066/2004

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : geen

Stemming : 14 december 2004

Verslag aangenomen

 

Het Parlement gaat akkoord met het verlenen van een garantie van de Gemeenschap aan de Europese Investeringsbank (EIB) voor verliezen op leningen voor bepaalde projecten in Rusland, Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland. Het Parlement wil dat bij de evaluatie van het algemene mandaat van de EIB in 2006, wordt nagedacht over de uitbreiding van deze garantiefaciliteit voor leningen aan landen in de zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië.

Onder de bepaalde projecten waarvoor de garantie afgegeven wordt, vallen volgens het Commissievoorstel economisch haalbare projecten met een voor de Unie aanzienlijk belang in de sectoren milieu en vervoer, telecommunicatie en energie, alsmede prioritaire trajecten van een trans-Europees netwerk met grensoverschrijdende gevolgen voor een lidstaat.

Het Parlement voegt hier nucleaire veiligheid aan toe (veiliger opslag van nucleair afval en een verhoging van het veiligheidsniveau van de productie van kernenergie). Tenslotte vindt het Parlement de samenwerking tussen de EIB en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling weliswaar wenselijk, doch niet per se noodzakelijk.

Het voorstel van de Commissie komt neer op een dekking van 100% van de leningen door middel van het mechanisme van het Garantiefonds, dat gevoed wordt met bedragen van de EU-begroting.