Luxemburgers zeggen ja tegen Europese Grondwet

maandag 11 juli 2005

Een meerderheid van de Luxemburgers heeft gisteren 'ja' gezegd tegen de Europese Grondwet. 56,52 procent van de opgekomen kiezers stemden voor en 43,48 procent tegen. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker had voor aanvang van het referendum gezegd dat hij af zou treden indien een meerderheid tegen zou stemmen. Premier Juncker reageerde dan ook opgetogen: "Als Luxemburg nee had gezegd, was het verdrag dood geweest. Nu het ja gezegd heeft, kan het ratificatieproces doorgaan."

In een reactie zei de Duitse bondskanselier Schröder dat de Luxemburgse stembusuitslag een "uitnodiging aan alle Europeanen is om gezamenlijk een oplossing te zoeken voor de ontstane crisis". Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Barroso i, reageerde verheugd: "Met het Luxemburgse 'ja' heeft nu een meerderheid van de EU-lidstaten (13 van de 25) het verdrag goedgekeurd". De Deense europarlementariër Jens-Peter Bonde beschouwt het Luxemburgse ja echter meer als een stem van vertrouwen voor de Luxemburgse premier, dan voor het Europese verdrag. De steun voor de Europese Grondwet is de afgelopen maanden flink gedaald, in april 2005 kon het verdrag in de peilingen nog rekenen op 75 procent van de stemmen.

Met de stemming in Luxemburg komt voorlopig een eind aan het goedkeuringsproces voor de Europese Grondwet. Tot nu toe hebben zestien van de 25 EU-lidstaten zich uitgesproken over de Europese Grondwet. Veertien landen keurden het verdrag goed, maar het document werd per referendum afgewezen door zowel het Franse als het Nederlandse electoraat. Omdat het verdrag de goedkeuring vereist van alle Europese lidstaten, blijft ondanks de positieve Luxemburgse referendumuitslag een patstelling bestaan. Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië, Portugal, Ierland en Denemarken hebben het voorgenomen referendum voor onbepaalde tijd uitgesteld. Europese leiders zullen over de situatie vergaderen tijdens een top in het voorjaar van 2006.

Bron: Financieele Dagblad, 11 juli 2005