Britten en Portugezen schrappen referendum, stemming in Denemarken kantelt
De Britse regering zal het wetsvoorstel dat een referendum over de Europese Grondwet mogelijk maakt voorlopig niet indienen. Verschillende bronnen rond het Britse Lagerhuis melden dat de minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, dit maandag zal aankondigen. Praktisch betekent dit dat Groot-Brittannië de Europese Grondwet niet voor de deadline van 1 november 2006 zal goedkeuren.
De Britse premier Tony Blair, die vanaf 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt van zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker, lijkt aan te sturen op een periode van bezinning. Het huidige Verdrag van Nice zou volgens Blair voor langere tijd van kracht moeten blijven. Politieke analisten constateren dat het Franse en Nederlandse 'nee' de Britse premier Blair van een wisse politieke dood hebben gered. Het nee-kamp zou tijdens het Britse referendum volgens alle peilingen een grote overwinning hebben geboekt.
Inmiddels hebben ook bronnen dichtbij de Portugese regering gemeld dat het referendum, dat gepland is voor later dit jaar, geschrapt zou kunnen worden.
De overwinning van het neekamp in Frankrijk en Nederland lijken tegenstanders van de EU-grondwet in Denemarken wind in de zeilen te geven. De Denen hebben het referendum voorzien voor 27 september 2005. Tot mei 2005 hadden voorstanders een comfortabele voorsprong in de peilingen, maar door de Franse referendumuitslag kantelde de Deense publieke opinie. Nu leiden tegenstanders in de peilingen met 39,5 procent. De voorstanders kunnen rekenen op 30,8 procent, terwijl 29,7 procent van de Denen het nog niet weet.
Bronnen: De Telegraaf, NOS Teletekst, EU Observer, 3 juni 2005