Referendum over EU-grondwet in Groot-Brittannië (datum en doorgang onzeker)
Het referendum over de EU-grondwet is na het Franse en Nederlandse voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Britse premier Tony Blair had in april 2004 aangekondigd dat er een referendum zou komen, maar na het dubbele 'nee' verklaarde hij dat men "geen referendum over niets" kan houden. Aanvankelijk was het Britse referendum gepland voor het voorjaar van 2006.
Voor de referenda in Frankrijk en Nederland had de anti-Europese UK Independence Party (UKIP), die in juni 2004 veel Britse stemmen trok bij de Europese verkiezingen, aangekondigd snel met een tegen-campagne te beginnen. In september 2004 bleek dat ook de Conservatieve partij reserves heeft bij de EU-grondwet.
Analisten verwachtten dat de Britse bevolking zich niet gemakkelijk zal laten overtuigen van de voordelen van de EU-grondwet. De (toenmalige) voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi i, waarschuwde het Brits electoraat in mei 2004 voor de grote politieke consequenties van een mogelijk 'nee'. In januari 2005 zeiden ook de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana i en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw dat een Brits 'nee' gevolgen zal hebben voor de positie van Groot-Brittannië in de Europese Unie.
De Europese Commissie organiseert periodiek opiniepeilingen (de zogenaamde "Eurobarometer") over de Europese Grondwet. In juli 2004 werd Europabreed de volgende stelling getoetst: "De Europese Unie moet een Grondwet aannemen." Hierop antwoordden 51 procent van de Britse respondenten 'liever wel', en 34 procent 'liever niet'.