Specialisten positief over stemmen per internet bij waterschapsverkiezingen

maandag 18 oktober 2004

De waterschapsverkiezingen voor een nieuwe samenstelling van het Hoogheemraadschap van Rijnland (onder meer Leiden, Haarlem, Amsterdam, Gouda en Alphen) stonden in het teken van een belangrijke vernieuwing: stemmen via internet. Tussen 25 september en 6 oktober kwamen 228.000 stemmen binnen, 72.000 binnen via internet (32 procent) en 156.000 per post (68 procent).

Informatiespecialisten van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn tevreden over de betrouwbaarheid van het internetsysteem. Het kiezen via internet was dusdanig opgezet, dat alle kiezers konden controleren of hun stem daadwerkelijk was geteld. Ook vonden de onderzoekers de internetsite overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het systeem maakte gebruik van zogenaamde open-source software.

Nadelen van het stemmen via internet

Overigens wezen de informatici ook op inherente nadelen van het stemmen via internet. Een grootschalige invoering van elektronisch stemmen vraagt om een zorgvuldige politieke afweging van deze risico's, aldus de onderzoekers.

Een belangrijk bezwaar van internetstemmen is dat een dominante huisgenoot druk kan uitoefenen op overige bewoners om voor een bepaalde kandidaat te stemmen. De stemmer ontbeert immers de privacy van een kieslokaal.

Ook bestaan er technische bezwaren. Het systeem waarvoor het Hoogheemraadschap Rijnland heeft gekozen, staat of valt bij de betrouwbaarheid van de systeembeheerder van het informatienetwerk. Deze persoon kan het verkiezingsproces als volgt beïnvloeden:

  • hij kan stemmen laten verdwijnen (stemmen toevoegen kan de systeembeheerder door de opzet van het systeem niet)
  • hij kan een stem herleiden tot de computer waarop een stem is uitgebracht (de privacy van de kiezer is dan in het geding)

Een andere potentiële zwakte ligt bij het bedrijf dat de toegangscodes tot de internetsite uitdeelt aan de kiezers. Als dit bedrijf de codes niet gelijk vernietigt, zouden stemmen na afloop 'vervangen' kunnen worden. Ook bestaat dan het gevaar van twee keer kiezen, waardoor de stem ongeldig wordt.

Niettemin concluderen onderzoekers van de Universiteit Nijmegen dat het internetstemmen bij het Hoogheemraadschap Delfland "eenvoudig, origineel en inzichtelijk" was, en dat de invoering zorgvuldig en transparant was geschied. In november 2004 zal ook het waterschap Dommel (onder meer Helmond, Eindhoven, Den Bosch en Tilburg) kiezers de gelegenheid geven om met hetzelfde systeem via internet te stemmen.

bron: AutomatiseringGids, 15 oktober 2004

 

Verwant nieuws (28 mei 2004):