Mogelijk referendum over VUT en prepensioen

dinsdag 5 oktober 2004

De vakcentrales FNV, CNV en MHP i overwegen een raadplegend referendum te organiseren over de afschaffing van het fiscale voordeel van VUT en prepensioen voor 55- en 56-jarigen. PvdA, SP en GroenLinks zien ook wel wat in zo'n referendum en ook de LPF staat er niet afwijzend tegenover.

Dit referendum zou moeten worden gehouden op basis van de tijdelijke referendumwet die op 1 januari 2005 komt te vervallen en niet wordt verlengd. Dat de wet niet wordt verlengd zijn de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 in het Hoofdlijnenakkoord, eigenlijk het regeerakkoord, overeengekomen. D66 is daar mee akkoord gegaan omdat zij daarvoor in ruil de gekozen burgemeester i en de wijziging van het kiesstelsel i kreeg.

De tijdelijke referendumwet vereist dat pas een referendum kan worden georganiseerd als de wet door het parlement is aangenomen. Dat betekent dat in de eerste plaats vereist is dat het desbetreffende wetsvoorstel voor 31 december 2004 door het parlement is geloodst. Daarna is de tijdelijke refererdumwet niet meer van toepassing.

Voor het organiseren van een referendum moet het volgende gebeuren:

  • binnen drie weken na publicatie van de wet moeten 40.000 kiesgerechtigden persoonlijk op het gemeentehuis in hun woonplaats op een speciaal formulier het verzoek tot een referendum doen;
  • daarna moeten binnen 6 weken 600.000 kiesgerechtigden per post op een speciaal formulier dit verzoek ondersteunen;
  • het referendum moet dan binnen vier maanden plaats vinden; kiesgerechtigden krijgen een samenvatting van de wet, en zij kunnen alleen voor of tegen de wet stemmen; er is dus geen aparte vraagstelling.

Een afwijzende uitslag is alleen geldig als een meerderheid tegen is en deze meerderheid tenminste 30 procent van de kiesgerechtigden omvat. Dat betekent dat van de 12 miljoen kiesgerechtigden er minimaal 3,6 miljoen tegen moeten stemmen. Als de wet verworpen wordt moet het kabinet de wet heroverwegen. Maar de uitslag is niet bindend, dus het kabinet kan na heroverweging de uitslag naast zich neerleggen.

bron: de Volkskrant, 5 oktober 2005