ROB ook kritisch over kiesstelsel; De Graaf pareert kritiek

donderdag 5 februari 2004

Naast de Kiesraad heeft ook de Raad voor het openbaar bestuur (ROB) kritisch gereageerd op het twee-stemmenplan van het kabinet. De Raad heeft twijfels of het doel van het kabinet, versterking van de democratie, met het nieuwe kiesstelsel bereikt zal worden. De ROB is wel minder kritisch dan de Kiesraad, want de ROB verwacht wel dat de regionale kandidaten voor de kiezers herkenbaarder zullen zijn. Het tijdpad noemt de ROB ambitieus: 'zorgvuldigheid mag niet ten koste gaan van de snelheid', staat in het advies, maar waarschijnlijk bedoelt de Raad het omgekeerde.

De ROB zet vraagtekens bij de onverenigbaarheid van landelijke en regionale verkiesbaarstelling. Bij het schrappen daarvan wordt het voor een politieke topper pas aantrekkelijk zich regionaal kandidaat te stellen. De ROB vindt evenals de Kiesraad het nieuwe stelsel te ingewikkeld en meent dat er te weinig aandacht is besteed aan alternatieve kiesstelsels en mogelijkheden. Zo zou bijvoorbeeld ook gekeken moeten worden naar een verlaging van de voorkeursdrempel. Dat zou voor regionale kandidaten een aantrekkelijke optie zijn.

Via de website van het ministerie van BZK heeft minister De Graaf i inmiddels op beide adviezen gereageerd. Volgens De Graaf valt het met de ingewikkeldheid van het stelsel wel mee. Ook kiezers in Duitsland, Schotland, Nieuw-Zeeland en Wales snappen een dergelijk stelsel. De Graaf ziet positieve kanten aan de door de ROB genoemde herkenbaarheid van regionale kandidaten. En de onverenigbaarheid van landelijke en regionale kandidaatstelling is juist ingevoerd om te voorkomen dat een niet gekozen regionale kandidaat via de landelijk lijst wel in de Tweede Kamer komt.

bron: persbericht en advies ROB, website ministerie van BZK

 

Letterlijke teksten

Verwant nieuws

Meer over