De Commissie hecht goedkering Belgische steun voor Spanolux

woensdag 29 oktober 2003

De Europese Commissie geeft België de toestemming om aan het bedrijf Spanolux in Vielsalm een subsidie van 12,45 miljoen euro toe te kennen met het oog op de uitbreiding en de aanpassing van een bestaande productielijn voor MDF-plaat tot een productielijn voor laminaatparket. Deze steun kan leiden tot zo'n 227 nieuwe arbeidsplaatsen; van concurrentievervalsing is geen sprake, aangezien de markt voor laminaatparket niet als een krimpende markt kan worden beschouwd.

In mei 2002 heeft België een steunmaatregel in het kader van de Multisectorale kaderregeling betreffende regionale steun voor grote investeringsprojecten aangemeld. Het betreft de toekenning van een subsidie van 12,451 miljoen euro aan Spanolux, een bedrijf dat actief is op het gebied van de ontwikkeling en de productie van MDF-platen. Het project is gericht op de productie van laminaatparket, een nieuw product voor Spanolux. De totale investering bedraagt 77,52 miljoen euro en loopt over de periode 2001-2007.

Deze investering kan tot een betere exploitatie van de Zuid-Belgische bossen leiden en biedt de mogelijkheid om hout van mindere kwaliteit te verwerken. Dankzij dit project kan Spanolux genieten van de voordelen van een volledige verticale integratie van zijn activiteiten, vanaf de bevoorrading met hout tot de afwerking van het eindproduct in de vorm van laminaatparket.

Bij de beoordeling of de steunmaatregel verenigbaar is met de multisectorale kaderregeling, moet de Commissie rekening houden met de marktsituatie in de betrokken sector, met het aantal nieuwe arbeidsplaatsen waartoe het project rechtstreeks aanleiding geeft en met de gunstige effecten die de investering voor de economie van het steungebied heeft.

Het netto-subsidie-equivalent van de steun bedraagt 9,28% (het netto-subsidie-equivalent is het uiteindelijke voordeel dat de onderneming waarschijnlijk uit de steun zal halen, uitgedrukt als percentage van de waarde van de investering na aftrek van de vennootschapsbelastingen). Aangezien de voorgestelde steunintensiteit beneden het steunplafond blijft dat op basis van de multisectorale kaderregeling is berekend (9,6%) , heeft de Commissie besloten de steunmaatregel goed te keuren.