Tegenvaller Bosal-arrest was al meegenomen in Rijksbegroting

donderdag 18 september 2003

Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in het Bosal-arrest derft het Rijk jaarlijks 550 miljoen euro aan inkomsten. De Rijksbegroting, die dinsdag is gepresenteerd, hoeft niet te worden aangepast als gevolg van de uitspraak. De tegenvaller is daarin al begroot.

Twee maatregelen, die staatssecretaris Wijn van Financiën vrijdag aan het kabinet zal voorstellen, moet het incidentele verlies beperken tot 1,2 miljard euro. Eerder was berekend dat de belastingdienst 1,6 miljard euro zou mislopen wanneer het EU-Hof de Nederlandse bepaling zou verbieden dat een onderneming de kosten van een buitenlandse deelneming niet als aftrekpost mag opvoeren.

Als de ministerraad vrijdag heeft ingestemd met de beide voorstellen zullen de reparatieplannen openbaar worden. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat de rente van de lening die is gebruikt om een andere Nederlandse vennootschap te kopen aftrekbaar is van de belasting. Daarbij wordt echter het onderscheid gemaakt dat de rente voor een lening die gebruikt is om een buitenlandse vennootschap te kopen niet aftrekbaar is. Het Hof noemt in het Bosal-arrest dit onderscheid 'strijdig met het recht op vrije vestiging'.

De uitspraak heeft ook gevolgen voor de wetgeving van Oostenrijk die een soortgelijke fiscale bepaling in de wet heeft vastgelegd.