IJsland
IJsland is een republiek in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, vlak onder de poolcirkel. De hoofdstad is Reykjavik. Het eiland bestaat deels uit lava- en gletsjervelden en is slechts beperkt bewoonbaar. In de wintermaanden is het Noorderlicht er goed te zien, wat veel toeristen aantrekt. Er zijn veel uitgedoofde vulkanen, maar ook enkele nog werkende, zoals de Hekla. Verder zijn er veel meren en rivieren. Ruim de helft van de kwart miljoen inwoners woont in Reykjavik. De belangrijkste economische sector is de visserij en visverwerkende industrie. De tweede inkomstenbron is toerisme.
IJsland is vanaf circa 900 gekoloniseerd, en is bewoond door Ierse monniken, Vikingen en later de Noren. In de 13e eeuw kwam het onder Noors bestuur, en later onder een personele Unie van Noorwegen en Denemarken. In 1814 werd IJsland Deens, maar in 1874 werd het land . Vanaf 1904 werd het land bestuurd door een Deense minister van IJslandse zaken, die in 1918 de status van minister-president kreeg. In datzelfde jaar werd IJsland ook een volledig soeverijne staat onder de Deense koning. IJsland werd in 1944 een onafhankelijke republiek. In deze tijd waren er wel nog Amerikaanse troepen op het eiland, die daar gestationeerd bleven tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. IJsland heeft ook drie kabeljauwoorlogen gehad met het Verenigd Koninkrijk over de uitbreiding van zijn visserijzone. In 2008 kende IJsland de grootste economische en politieke crisis van het land en resulteerde in het faillissement van de drie belangrijkste banken van IJsland.
Bekende IJslanders zijn onder andere de zangeres Björk en de schrijver en Nobelprijswinnaar Laxness. Ook heeft IJsland een sterke handbalploeg, die zilver won op de Spelen van 2008. Bekende sporters waren de voetballers Petur Petursson, Asgeir Sigurvinsson en Eidur Gudjohnsen, die allen in Europese topclubs speelden.