Werkverdeling tijdens vooroverleg aannemers gebruikelijk
De verhoren voor de bouwenquête stonden gisteren in het teken van Noord Holland, vooroverleg en loslippigheid van ambtenaren. Regiodirecteur J. Folkert van Ballast Nedam verklaarde dat bij grote openbare aanbestedingen van asfalt, vooroverleg tussen acht grote aannemersbedrijven gebruikelijk was. De NH 8, zoals deze groep ook wel werd genoemd, bestond uit KWS, NBM, Ballast Nedam, Vermeer, Koop, Ooms, HBG en Heijmans.
Op Schiphol werd het werk eveneens onder acht grote aannemers verdeeld. Aanvankelijk waren dat er slechts vier, maar het werk groeide ze boven het hoofd. De Schiphol 4 werd na enkele jaren de Schiphol 8.
Accountant De Bie van Ballast Nedam verklaarde dat KPMG wist hoe de acht bouwondernemingen het werk verdeelden, en verboden prijsafspraken maakten. Bij het verdelen van werk werd zoveel mogelijk met gesloten beurzen gewerkt. Als dat niet helemaal lukte werden valse facturen verzonden. De Bie heeft zijn schaduwboekhouding verbrand na de invallen van justitie bij bouwbedrijven afgelopen maart.
Ter Hoeve van HBG vertelde dat soms de werkelijke kostprijs met 10 tot 15 procent verhoogd kon worden omdat een hogere raming van de opdrachtgever bekend was. De club kon hier achter komen door de raadsverslagen van gemeentes bij te houden of door te luisteren naar loslippige ambtenaren of medewerkers van ingenieursbureaus. Bouwers kwamen soms ook achter de hoogte van de ramingen door ambtenaren te trakteren.
Directeur projecten Groen van Bouwonderneming Vermeer ontkende dat hij een reis voor ambtenaren organiseerde in ruil voor tegenprestaties. Groen verweerde zich ook tegen uitlatingen van ambtenaar van der Zande over de onderhandse aanbesteding bij de aanleg van de verbinding tussen de IJ-boulevard en de A10. Hij vond dit niet illegaal omdat een uniek procédé ontwikkeld was om vervuild slib in te dikken.
Als laatste werd Van den Hoven, lid van de Raad van Bestuur bij Heijmans, gehoord. Volgens hem werd er bij Heijmans geen schaduwadministratie bijgehouden. Heijmans zelf wilde niets weten van het vooroverleg, waarin aannemers illegaal het werk verdeelden en prijsafspraken maakten. De commissie wees erop dat een andere medewerker van het bedrijf eerder verklaard had dat Heijmans zelf vaak betrokken was geweest bij vooroverleg.
bron: ANP nieuws en NOS-dossiers, 2 september 2002