M.C. (Martin) Batenburg
Oprichter, voorzitter en senator van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). Was geruime tijd personeelschef, onder meer bij Philips in Eindhoven. Werd na zijn pensionering politiek actief. Was korte tijd succesvol met zijn ouderenpartij, maar door ruzies viel die partij spoedig uiteen. Kwam op 76-jarige leeftijd in de Eerste Kamer. Speelde een doorslaggevende rol bij de afwijzing van het correctief referendum. Zijn laatste jaar in de Eerste Kamer vormde hij de eenmansfractie 'Martin Batenburg' en na zijn vertrek als senator werd hij lid van het CDA.
AOV
functie(s) in de periode 1995-1999: lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK
Inhoudsopgave van deze pagina:
Martinus Coenraad (Martin)
geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 4 maart 1919
overlijdensplaats en -datum
Eindhoven, 5 juni 2002partij(en)
-
-AOV (Algemeen Ouderen Verbond), van 1 december 1993 tot april 1998
-
-NSOV (Nieuw Solidiar Ouderen Verbond), vanaf december 1997
-
-CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf november 1999
lid tussentijds gevormde fractie(s)
fractie-Batenburg (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 7 april 1998 tot 8 juni 1999
-
-personeelschef N.V. Philips te Eindhoven, van 1961 tot 1970
-
-trainingsmanager Philips' Opleidinginstituut Groenendaal te Hilvarenbeek, van 1974 tot 1975
-
-gepensioneerd, vanaf 4 maart 1984
-
-lid Provinciale Staten van Noord-Brabant, van 18 april 1995 tot augustus 1995
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 13 juni 1995 tot 8 juni 1999
-
-fractievoorzitter AOV Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 13 juni 1995 tot 7 april 1998 (eenmansfractie)
-
-fractievoorzitter fractie-Batenburg, Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 7 april 1998 tot 8 juni 1999 (eenmansfractie)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
opvallend stemgedrag-
-Stemde in 1999 bij de tweede lezing tegen de grondwettelijke regeling van het correctief referendum, terwijl hij bij de eerste lezing voor had gestemd
-
-Werd in 1995 door het bestuur van het AOV niet op een verkiesbare (achtste) plaats gezet bij Eerste Kamerverkiezingen, omdat hij te oud werd geacht om het lidmaatschap van de Eerste Kamer te combineren met het partijvoorzitterschap en het lidmaatschap van Provinciale Staten. Op 29 mei 1995 werd hij met voorkeurstemmen toch gekozen.
-
-Hij werd op 2 juni 1995 geroyeerd als AOV-lid, omdat een meerderheid van het hoofdbestuur hem de financiële chaos bij de partij verweet. Op 10 juni belegde hij met steun van medestanders een ledenvergadering. Die vergadering royeerde de Tweede Kamerleden Nijpels, Boogaard, Aiking-van Wageningen en het Eerste Kamerlid Hendriks.
-
-Kreeg op 20 september 1997 op een ledenvergadering van het AOV onvoldoende steun voor een verkiezing tot verbondsleider (adviseur van het AOV) en trok zich toen terug. Verliet kort daarna het AOV en richtte in januari 1998 een eigen ouderenpartij op.
-
-Deelde op 7 april 1998 mee dat hij zijn activiteiten in de Eerste Kamer niet langer als AOV'er, maar onder de naam 'Martin Batenburg' wilde voortzetten
-
-Was tijdens zijn Kamerlidmaatschap geregeld afwezig vanwege ziekte
verkiezingen
-
-Werd in 1995 met voorkeurstemmen tot Eerste Kamerlid gekozen. Stond als achtste op de kandidatenlijst.
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.