Drs. B. (Bouke) Beumer
De link naar de uitgebreide versie van deze biografie is verlopen. U ziet nu de publieksversie.
Genuanceerd denkende econoom, die na een burgemeesterschap in Oost-Groningen in een rumoerige periode lid was van de Tweede Kamerfracties van ARP en CDA. Daarna vele jaren lid van het Europese Parlement. Behoorde als atoompacifist tijdens het kabinet-Van Agt/Wiegel tot de loyalisten i. Woordvoerder financiële en economische zaken. Lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen in 1979 en 1984. Omdat hij zo klein en tenger was vonden de Groningers hem aanvankelijk maar een "lutje kereltje", die goed moest eten om nog wat te groeien.
ARP, CDA
functie(s) in de periode 1975-1994: lid Tweede Kamer, lid Europees Parlement
Inhoudsopgave van deze pagina:
Bouke (Bouke)
geboorteplaats en -datum
Valkenswaard, 21 november 1934
overlijdensplaats en -datum
Bloemendaal, 10 april 2022partij(en)
-
-ARP (Anti-Revolutionaire Partij), tot 11 oktober 1980
-
-CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf 11 oktober 1980
-
-werkzaam bij de afdeling marktonderzoek, N.V. Unilever, van 1958 tot 1 april 1962
-
-directeur Streekraad Noord-West Overijssel, van 1 april 1962 tot 1 juni 1966
-
-burgemeester van Midwolda, van 1 juni 1966 tot 1 mei 1975
-
-waarnemend burgemeester van Scheemda, van 14 mei 1968 tot 16 december 1971 (vanwege ziekte en, vanaf 1 februari 1969 na pensionering van burgemeester G.H. Post Cleveringa)
-
-lid Provinciale Staten van Groningen, van 3 juni 1970 tot 21 januari 1975
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 januari 1975 tot 17 juli 1979
-
-lid Europees Parlement, van 17 juli 1979 tot 19 juli 1994
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid bestuur Mediadesk Hilversum
-
-penningmeester De Kapel te Bloemendaal
afgeleide functies, presidia etc.
-
-ondervoorzitter bijzondere commissie voor het wetsontwerp Herinrichting Gronings-Drentse veenkoloniën (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 2 november 1976 tot 1 september 1977
-
-ondervoorzitter vaste commissie voor Economische Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 24 januari 1978 tot 17 juli 1979
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër-
-Was financieel-economisch specialist van de ARP- en CDA-fracties. Was in 1975 en 1976 woordvoerder bij de algemene financiële beschouwingen. Hield zich als lid van de ARP-fractie ook bezig met ontwikkelingssamenwerking.
-
-Was in 1977 namens zijn fractie woordvoerder bij de behandeling van het wetsvoorstel Herinrichtingswet Oost-Groningen en Gronings-Drentse Veenkoloniën
opvallend stemgedrag (0/6)
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
op het gebied van de EU (3/12)
-
-Diende in oktober 1992 en november 1993 verslagen in over trans-europese netwerken op het gebied van de telecommunicatie.
-
-Diende in oktober 1993 een verslag in over voorwaarden waaraan open netwerken moeten voldoen voor de telefonie.
-
-Diende in november 1993 een verslag in over de brandvastheid van bepaalde materialen die gebruikt worden voor de bouw van interne onderdelen van motorvoertuigen.
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Atoompacifist. Stemde daarom steeds tegen alle artikelen van de begrotingen van Defensie die verband hielden met kernbewapening.
-
-Behoorde in november 1977 tot de negen CDA-Tweede Kamerleden, die de door formateur Den Uyl voorgestelde kabintesploeg wilden accepteren
-
-Behoorde tot de zogenaamde "loyalisten" tijdens het eerste kabinet-Van Agt, die zich tegen het met de VVD gesloten regeerakkoord keerden, maar wel bereid waren het kabinet te gedogen.
Jean Penders, "Behorend tot het beste wat de Europese christendemocratie te bieden heeft", in: Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2022, 162-163
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.