Gedelegeerde verordening 2016/960 - Aanvulling van Verordening 596/2014 met betrekking tot technische reguleringsnormen voor de passende regelingen, systemen en procedures voor openbaar makende marktdeelnemers die marktpeilingen verrichten

1.

Wettekst

17.6.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 160/29

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/960 VAN DE COMMISSIE

van 17 mei 2016

tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot technische reguleringsnormen voor de passende regelingen, systemen en procedures voor openbaar makende marktdeelnemers die marktpeilingen verrichten

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende marktmisbruik (verordening marktmisbruik) en houdende intrekking van Richtlijn 2003/6/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijnen 2003/124/EG, 2003/125/EG en 2004/72/EG van de Commissie (1), en met name artikel 11, lid 9, derde alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Er moeten passende regelingen, procedures en vereisten voor het bijhouden van overzichten worden vastgesteld om ervoor te zorgen dat marktpeilingsactiviteiten daadwerkelijk worden beheerd en gecontroleerd. In het kader van deze passende regelingen moeten openbaar makende marktdeelnemers procedures invoeren waarin wordt beschreven op welke wijze marktpeilingen worden verricht. Deze procedures moeten een standaardreeks omvatten van gegevens die verstrekt worden aan en gevraagd worden van de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht, om ervoor te zorgen dat er geen onnodige potentieel gevoelige informatie wordt verspreid en dat alle personen bij wie de marktpeiling wordt verricht, hetzelfde niveau van informatie ontvangen.

 

(2)

Het is noodzakelijk dat zekerheid wordt geboden over de inhoud van de informatie die in de loop van marktpeilingen wordt meegedeeld. Wanneer marktpeilingen per telefoon worden verricht en de openbaar makende marktdeelnemer toegang heeft tot opgenomen telefoonlijnen, moet hij dan ook gebruikmaken van die lijnen. Wanneer marktpeilingen via andere kanalen dan opgenomen telefoonlijnen worden verricht, moeten overzichten van deze communicatie in het kader van de marktpeiling worden bijgehouden in de vorm van geluids- of beeldopnamen of in schriftelijke vorm. Wanneer de marktpeiling plaatsvindt via opgenomen telefoonlijnen of via geluids- of beeldopnamen, moet om redenen van bescherming van persoonsgegevens toestemming voor de opname worden verkregen van de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht.

 

(3)

Om het onderzoek naar vermoedelijk marktmisbruik door de bevoegde autoriteiten te vergemakkelijken moeten openbaar makende marktdeelnemers voor elke marktpeiling een overzicht bijhouden van de personen bij wie de marktpeiling is verricht.

 

(4)

Om het risico van ongepaste openbaarmaking van voorwetenschap te beperken moet een openbaar makende marktdeelnemer een overzicht bijhouden van de potentiële beleggers die hem te kennen hebben gegeven dat zij niet bereid zijn deel te nemen aan marktpeilingen. Potentiële beleggers moeten de mogelijkheid krijgen om kenbaar te maken dat zij niet willen deelnemen aan marktpeilingen die betrekking hebben op alle potentiële transacties of alleen bepaalde soorten transacties.

 

(5)

Wanneer zij een marktpeiling verrichten, moeten openbaar makende marktdeelnemers alleen gebruik kunnen maken van het vermoeden dat voorwetenschap openbaar wordt gemaakt in het kader van de normale uitoefening van werk, beroep of functie voor de toepassing van artikel 10, lid 1, van Verordening (EU) nr. 596/2014, voor zover wordt voldaan aan alle voorschriften, met inbegrip van de verplichting tot het bijhouden van overzichten, als bedoeld in artikel 11 van Verordening (EU) nr. 596/2014 en deze verordening.

 

(6)

Aangezien de beoordeling overeenkomstig artikel 11, lid 3, van Verordening (EU) nr. 596/2014 van de gevallen waarin sprake is van voorwetenschap, complex kan zijn, moeten openbaar makende marktdeelnemers overzichten bijhouden van alle marktpeilingen, inclusief die peilingen waarin volgens het oordeel van de openbaar makende marktdeelnemer geen sprake zou zijn van openbaarmaking van voorwetenschap. Dergelijke overzichten zijn een hulp voor openbaar makende marktdeelnemers om ten aanzien van de bevoegde autoriteiten hun behoorlijk gedrag te bewijzen, met name wanneer de aard van de informatie na de marktpeiling verandert of wanneer de bevoegde autoriteit het proces van categorisering van de informatie zou willen herzien.

 

(7)

Deze verordening is gebaseerd op de ontwerpen van technische reguleringsnormen die de Europese Autoriteit voor effecten en markten aan de Commissie heeft voorgelegd.

 

(8)

De Europese Autoriteit voor effecten en markten heeft openbare publieksraadplegingen gehouden over de ontwerpen van technische reguleringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd, de potentiële hieraan gerelateerde kosten en baten geanalyseerd en het advies van de Stakeholdergroep effecten en markten ingewonnen, die overeenkomstig artikel 37 van Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (2) is opgericht.

 

(9)

Teneinde de goede werking van de financiële markten te waarborgen, is het noodzakelijk dat deze verordening met spoed in werking treedt en dat de bepalingen van deze verordening vanaf dezelfde datum van toepassing zijn als de bepalingen van Verordening (EU) nr. 596/2014,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Algemene voorschriften

Openbaar makende marktdeelnemers zorgen ervoor dat de regelingen en procedures die zij vaststellen om te voldoen aan artikel 11, leden 4 tot en met 6 en lid 8, van Verordening (EU) nr. 596/2014, regelmatig worden herzien en indien nodig worden geactualiseerd.

Artikel 2

Procedures voor het verrichten van marktpeilingen

  • 1. 
    Openbaar makende marktdeelnemers stellen procedures vast waarin wordt beschreven op welke wijze marktpeilingen worden verricht.

Openbaar makende marktdeelnemers kunnen de informatie voor de marktpeiling aan de personen bij wie zij deze verrichten, verstrekken op mondelinge wijze, in fysieke ontmoetingen, in geluids- of beeldopnamen, in telefoongesprekken, ofwel op schriftelijke wijze, via e-mail, fax of elektronische communicatie.

  • 2. 
    Openbaar makende marktdeelnemers stellen procedures vast voor het verrichten van marktpeilingen per telefoon en zorgen ervoor dat gebruik wordt gemaakt van opgenomen telefoonlijnen wanneer hij toegang heeft tot dergelijke lijnen, en dat de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht, hun toestemming hebben gegeven voor het opnemen van het gesprek.
  • 3. 
    De in de leden 1 en 2 bedoelde procedures zorgen ervoor dat personen die onder een arbeidsovereenkomst of anderszins in dienst zijn van een openbaar makende marktdeelnemer, bij het verzenden en ontvangen van telefoongesprekken en elektronische communicatie voor marktpeilingen alleen gebruikmaken van uitrusting die door de openbaar makende marktdeelnemer is verstrekt.

Artikel 3

Standaardreeks van gegevens voor communicatie met personen bij wie de marktpeiling wordt verricht

  • 1. 
    Openbaar makende marktdeelnemers stellen procedures vast om een standaardreeks van gegevens uit te wisselen met de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht, in een vooraf vastgestelde volgorde.
  • 2. 
    De in lid 1 bedoelde standaardreeks van gegevens wordt door de openbaar makende marktdeelnemer vastgesteld voor elke marktpeiling, voordat deze wordt verricht. De openbaar makende marktdeelnemer maakt van deze standaardreeks van gegevens gebruik voor alle personen bij wie die marktpeiling wordt verricht.
  • 3. 
    Wanneer openbaar makende marktdeelnemers van oordeel zijn dat de marktpeiling zal leiden tot openbaarmaking van voorwetenschap, blijft de in lid 1 bedoelde standaardreeks beperkt tot de volgende gegevens, in de aangegeven volgorde:
 

a)

een verklaring waaruit duidelijk blijkt dat de communicatie plaatsvindt met het oog op een marktpeiling;

 

b)

wanneer de marktpeiling wordt verricht via opgenomen telefoonlijnen of gebruik wordt gemaakt van geluids- of beeldopnamen, de vermelding dat het gesprek wordt opgenomen en dat de toestemming van de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, wordt opgenomen;

 

c)

een verzoek om bevestiging en een bevestiging door de gecontacteerde persoon dat de openbaar makende marktdeelnemer communiceert met de persoon die door de potentiële belegger is belast met het ontvangen van de marktpeiling, en het antwoord op dat verzoek;

 

d)

een verklaring waaruit duidelijk blijkt dat, indien de gecontacteerde persoon akkoord gaat met het ontvangen van de marktpeiling, hij informatie zal ontvangen die de openbaar makende marktdeelnemer als voorwetenschap beschouwt, en een vermelding van de in artikel 11, lid 7, van Verordening (EU) nr. 596/2014 neergelegde verplichting;

 

e)

indien mogelijk, een schatting van het tijdstip waarop de informatie niet langer als voorwetenschap zal worden beschouwd, de factoren die deze schatting kunnen wijzigen, en in elk geval informatie over de manier waarop de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, zal worden geïnformeerd over veranderingen in die schatting;

 

f)

een verklaring waardoor de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, in kennis wordt gesteld van de in artikel 11, lid 5, eerste alinea, onder b), c) en d), neergelegde verplichtingen;

 

g)

een verzoek om toestemming van de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, om voorwetenschap te ontvangen, zoals bedoeld in artikel 11, lid 5, eerste alinea, onder a), van Verordening (EU) nr. 596/2014, en het antwoord op dat verzoek;

 

h)

wanneer de krachtens g) vereiste toestemming is gegeven, de in het kader van de marktpeiling openbaar te maken informatie, met aanwijzing van de informatie die de openbaar makende marktdeelnemer als voorwetenschap beschouwt.

  • 4. 
    Wanneer de openbaar makende marktdeelnemer van oordeel is dat de marktpeiling geen openbaarmaking van voorwetenschap inhoudt, blijft de in lid 1 bedoelde standaardreeks beperkt tot de volgende gegevens, in de aangegeven volgorde:
 

a)

een verklaring waaruit duidelijk blijkt dat de communicatie plaatsvindt met het oog op een marktpeiling;

 

b)

wanneer de marktpeiling via opgenomen telefoonlijnen wordt verricht of gebruik wordt gemaakt van geluids- of beeldopnamen, de vermelding dat het gesprek wordt opgenomen en dat de toestemming van de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, wordt opgenomen;

 

c)

een verzoek om bevestiging en de bevestiging door de gecontacteerde persoon dat de openbaar makende marktdeelnemer communiceert met de persoon die door de potentiële belegger is belast om de marktpeiling te ontvangen, en het antwoord op dat verzoek;

 

d)

een verklaring waaruit duidelijk blijkt dat, indien de gecontacteerde persoon akkoord gaat met het ontvangen van de marktpeiling, hij informatie zal ontvangen die de openbaar makende marktdeelnemer niet als voorwetenschap beschouwt, en een vermelding van de in artikel 11, lid 7, van Verordening (EU) nr. 596/2014 neergelegde verplichting;

 

e)

een verzoek om toestemming van de persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, om de marktpeiling te laten plaatsvinden, en het antwoord op dat verzoek;

 

f)

wanneer de krachtens e) vereiste toestemming wordt gegeven, de informatie die in het kader van de marktpeiling openbaar wordt gemaakt.

  • 5. 
    De openbaar makende marktdeelnemer zorgt ervoor dat aan elke persoon bij wie de marktpeiling wordt verricht, hetzelfde niveau van informatie wordt meegedeeld met betrekking tot dezelfde marktpeiling.

Artikel 4

Gegevens met betrekking tot de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht

  • 1. 
    Voor elke verrichte marktpeiling maakt de openbaar makende marktdeelnemer een lijst op met de volgende informatie:
 

a)

de namen van alle natuurlijke en rechtspersonen aan wie in de loop van de marktpeiling informatie openbaar is gemaakt;

 

b)

de datum en het tijdstip waarop elke mededeling van informatie heeft plaatsgevonden in de loop van of volgend op de marktpeiling;

 

c)

de voor de marktpeiling gebruikte contactgegevens van de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht.

  • 2. 
    Openbaar makende marktdeelnemers maken een lijst op van potentiële beleggers die hen te kennen hebben gegeven dat zij geen marktpeilingen wensen te ontvangen met betrekking tot alle potentiële transacties of bepaalde soorten potentiële transacties. De openbaar makende marktdeelnemer onthoudt zich ten aanzien van deze potentiële beleggers van mededeling van informatie voor marktpeilingen.

Artikel 5

Procedure voor melding wanneer informatie ophoudt voorwetenschap te zijn

Wanneer openbaar makende marktdeelnemers overeenkomstig artikel 11, lid 6, van Verordening (EU) nr. 596/2014 van oordeel zijn dat de in de loop van de marktpeiling openbaar gemaakte informatie ophoudt voorwetenschap te zijn, verstrekken zij de persoon bij wie de marktpeiling is verricht, de volgende informatie:

 

a)

de identiteit van de openbaar makende marktdeelnemer;

 

b)

een omschrijving van de transactie waarop de marktpeiling betrekking heeft;

 

c)

de datum en het tijdstip van de marktpeiling;

 

d)

het feit dat de openbaar gemaakte informatie ophoudt voorwetenschap te zijn;

 

e)

de datum waarop de informatie ophoudt voorwetenschap te zijn.

Artikel 6

Verplichting tot het bijhouden van overzichten

  • 1. 
    Openbaar makende marktdeelnemers zorgen ervoor dat op een duurzame drager die de toegankelijkheid en de leesbaarheid gedurende de in artikel 11, lid 8, van Verordening (EU) nr. 596/2014 vastgestelde bewaarperiode garandeert, overzichten worden bijgehouden van volgende gegevens:
 

a)

de in de artikelen 1 en 2 bedoelde procedures;

 

b)

de standaardreeks van gegevens die overeenkomstig artikel 3 voor elke marktpeiling is vastgesteld;

 

c)

de gegevens met betrekking tot de personen bij wie de marktpeiling wordt verricht, als bedoeld in artikel 4;

 

d)

alle mededelingen van informatie die met betrekking tot de marktpeiling hebben plaatsgevonden tussen de openbaar makende marktdeelnemer en alle personen bij wie de marktpeiling is verricht, inclusief de documenten die de openbaar makende marktdeelnemer heeft verstrekt aan de personen bij wie de marktpeiling is verricht;

 

e)

de informatie die leidt tot de beoordeling dat de tijdens de marktpeiling meegedeelde informatie ophoudt voorwetenschap te zijn, en de relevante mededelingen bedoeld in artikel 5.

  • 2. 
    De openbaar makende marktdeelnemer houdt voor de toepassing van artikel 6, lid 1, onder d), bij:
 

a)

wanneer de mededeling van informatie per telefoon over opgenomen lijnen heeft plaatsgevonden, de opnames van telefoongespreken op voorwaarde dat de personen aan wie de informatie is meegedeeld, toestemming hebben verleend voor de opname;

 

b)

wanneer de mededeling van informatie schriftelijk heeft plaatsgevonden, een kopie van de correspondentie;

 

c)

wanneer de mededeling van informatie heeft plaatsgevonden tijdens bijeenkomsten waarvan een geluids- of beeldopname is gemaakt, de opnames van deze bijeenkomsten op voorwaarde dat de personen aan wie de informatie is meegedeeld, toestemming hebben verleend voor de opname;

 

d)

wanneer de mededeling van informatie tijdens niet opgenomen bijeenkomsten of telefoongesprekken heeft plaatsgevonden, de geschreven notulen of notities van deze bijeenkomsten of telefoongesprekken.

  • 3. 
    De in lid 2, onder d), bedoelde geschreven notulen of notities worden door de openbaar makende marktdeelnemer opgesteld en naar behoren ondertekend door de openbaar makende marktdeelnemer en de persoon bij wie de marktpeiling is verricht, en omvatten:
 

a)

de datum en het tijdstip van de bijeenkomst of het telefoongesprek en de identiteit van de deelnemers;

 

b)

de inhoud van de informatie betreffende de marktpeiling die in de loop van deze marktpeiling is uitgewisseld tussen de openbaar makende marktdeelnemer en de persoon bij wie de marktpeiling is verricht, inclusief de informatie die is verstrekt aan de personen bij wie de marktpeiling is verricht en die in overeenstemming met de in artikel 3 bedoelde standaardreeks van gegevens is gevraagd van deze persoon;

 

c)

elk document of materiaal dat de openbaar makende marktdeelnemer in de loop van de marktpeiling heeft verstrekt aan de persoon bij wie de marktpeiling is verricht.

Wanneer de openbaar makende marktdeelnemer en de persoon bij wie de marktpeiling is verricht, binnen vijf dagen na de marktpeiling geen overeenstemming hebben bereikt over de inhoud van de geschreven notulen of notities, maakt de openbaar makende marktdeelnemer een versie van deze notulen of notities op die door de openbaar makende marktdeelnemer wordt ondertekend, alsmede een versie daarvan die wordt ondertekend door de persoon bij wie de marktpeiling is verricht.

Wanneer de persoon bij wie de marktpeiling is verricht, de openbaar makende marktdeelnemer niet binnen vijf dagen na de marktpeiling een ondertekende versie van de geschreven notulen of notities heeft bezorgd, houdt de openbaar makende marktdeelnemer een kopie van de geschreven versie van de notulen of notities bij die hij zelf heeft ondertekend.

  • 4. 
    De in de leden 1, 2 en 3 bedoelde overzichten worden op verzoek ter beschikking gesteld van de bevoegde autoriteit.

Artikel 7

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 3 juli 2016.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 17 mei 2016.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER

 

  • (2) 
    Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84)
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.