Richtlijn 2003/120 - Wijziging van Richtlijn 90/496/EEG inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

32003L0120

Richtlijn 2003/120/EG van de Commissie van 5 december 2003 tot wijziging van Richtlijn 90/496/EEG van de Raad inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 333 van 20/12/2003 blz. 0051 - 0051

Richtlijn 2003/120/EG van de Commissie

van 5 december 2003

tot wijziging van Richtlijn 90/496/EEG van de Raad inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschappen,

Gelet op Richtlijn 90/496/EEG van de Raad van 24 september 1990 inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen(1), en met name op artikel 5, lid 2,

Na raadpleging van het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Bij Beschikking 2003/867/EG van de Commissie(2) is het in de handel brengen van salatrims als nieuwe voedselingrediënten voor gebruik in bakkerijproducten en zoetwaren met verminderde verbrandingswaarde krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad(3), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003(4), toegestaan.
  • (2) 
    Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft in zijn advies van 13 december 2001 over de veiligheidsbeoordeling van salatrims als nieuw voedselingrediënt voor gebruik als caloriearme vetvervanger opgemerkt dat de door salatrims geleverde energie tussen 5 en 6 kcal/g ligt.
  • (3) 
    Volgens de geldende voorschriften moet de energetische waarde van salatrims, die als vetten beschouwd worden, berekend worden met behulp van de in artikel 5, lid 1, van Richtlijn 90/496/EEG gegeven omrekeningsfactor, namelijk 9 kcal/g. Het gebruik van deze omrekeningsfactor voor de vermelde energetische waarde van een product zou een verkeerd beeld geven van de verminderde energetische waarde die door het gebruik van salatrims bij de vervaardiging wordt bereikt, zodat de consument niet volledig geïnformeerd zou worden. Daarom moet worden vastgesteld welke omrekeningsfactor voor salatrims moet worden gebruikt ter berekening van de vermelde energetische waarde van levensmiddelen.
  • (4) 
    De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

In Richtlijn 90/496/EEG wordt aan het eind van artikel 5, lid 1, toegevoegd:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>"

Artikel 2

  • 1. 
    De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 31 juli 2004 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie die bepalingen onverwijld mede, alsmede een transponeringstabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

  • 2. 
    De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 5 december 2003.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 276 van 6.10.1990, blz. 40.
  • (2) 
    PB L 326 van 13.12.2003, blz. 32.
  • (3) 
    PB L 43 van 14.2.1997, blz. 1.
  • (4) 
    PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.