Help de zorg- en hulpverleners met Post-COVID
Gepubliceerd op: 10-10-2023
Caroline heeft in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de ernstige gevolgen van post-COVID bij zorg- en hulpverleners en patiënten in Nederland. Toen in januari 2020 het coronavirus in Nederland uitbrak, stonden zorg- en hulpverleners direct klaar om alle Nederlanders te helpen. In het begin moesten zij dit doen zonder protocollen en hulpmiddelen, omdat het een onbekend virus was. Nu, in 2023, lijden veel van deze hulpverleners aan langdurige klachten als gevolg van het coronavirus, ook wel post-COVID genoemd.
Bekijk de hele inbreng van Caroline in het debat onderaan deze pagina
De impact van post-COVID op mensen met ernstige en langdurige klachten is enorm, zowel voor hun fysieke en mentale gezondheid als voor hun gezin, hun vrijetijdsbesteding, hun werk, hun school en hun inkomen. BBB wil nogmaals stilstaan bij de onvermoeibare toewijding en moed van onze zorg- en hulpverleners, van wie velen zelf lijden onder de gevolgen van post-COVID. Zij stonden aan de frontlinie toen COVID ons land trof. Hun inzet was fantastisch. Hun heldhaftige inzet zullen wij en het hele land nooit vergeten.
Juiste zorg en ondersteuning
Caroline uitte haar bezorgdheid over het gebrek aan duidelijke definities en behandelingen voor post-COVID. Onderzoek is gaande, maar er is nog geen sluitende definitie op basis van objectieve criteria. Hierdoor ontstaat niet alleen een gebrek aan kennis, maar ook onbegrip en ontkenning. BBB drong er bij de minister van Volksgezondheid op aan om post-COVID snel te definiëren en erkenning te geven, zowel medisch als maatschappelijk, zodat patiënten de juiste zorg en ondersteuning kunnen krijgen.
Onderzoek Amsterdam UMC
BBB vindt de voorlopige onderzoeksbevindingen van het Amsterdam UMC hoopgevend en vraagt de minister om samen te werken met dit instituut om tot een sluitende definitie te komen. Daarnaast vroeg Caroline om aandacht voor meer begrip voor zorg- en hulpverleners met post-COVID, die tijdens hun werk zonder bescherming en hulpmiddelen in moeilijke omstandigheden hebben gehandeld en nu strijden om begrepen te worden.
Tot slot deed Caroline een dringend verzoek aan de minister van Volksgezondheid om snel Nederlands onderzoek te bevorderen om inzicht te krijgen in het aantal mensen met post-COVID in Nederland, in plaats van te vertrouwen op schattingen gebaseerd op gegevens uit het buitenland.
Deel dit artikel