Europarlement eist verkiezings-observatiemissie om Poolse rechtsstaatcrisis
Zojuist nam het Europarlement met ruime meerderheid een resolutie aan die de wetswijzigingen veroordeelt die de Poolse regeringspartij PiS in aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen doorvoert om de aankomende verkiezingen naar hun hand te zetten. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik leidde de onderhandelingen over deze resolutie. Zij wil dat de Europese Commissie direct gehoor geeft aan de oproepen van het Europarlement om nu alle middelen in te zetten om mensen in Polen te beschermen tegen de gevaarlijke en steeds verdergaande aanvallen op hun rechten en vrijheden.
Europarlementariër
De resolutie is opgesteld naar aanleiding van de recente wijzigingen van de Poolse verkiezingswet en het instellen van een ‘onderzoekscommissie naar Russische invloed’, die elke vorm van kritiek en oppositie in de kiem probeert te smoren. Strik: “Deze wetten zijn een overduidelijke heksenjacht van de PiS-partij om de verkiezingsuitslag te kapen. Hoog tijd dus dat het Europees Parlement zich nu duidelijk uitspreekt en oproept tot een OVSE-missie om de Poolse verkiezingen dit najaar te monitoren. Tot nu toe was de EU-Commissie opvallend stil over de Poolse wetswijzigingen, maar met deze resolutie roepen we ook hen op om in actie te komen.”
Daarnaast kreeg Strik het voor elkaar om de voortdurende aantastingen van rechterlijke onafhankelijkheid in de resolutie niet onbenoemd te laten. “Het Europarlement erkent nu voor het eerst dat het Poolse wetsvoorstel over het Hooggerechtshof, waarmee Polen de bevroren EU-fondsen probeert los te peuteren, de problemen met rechterlijke onafhankelijkheid niet oplost. Dit is een belangrijk signaal voor de Commissie, die alle waarschuwingen van Poolse juridische experts hierover negeert en hier zelfs voorbarige, positieve toezeggingen heeft gedaan aan Polen”, aldus Strik.
Ook debatteert het Europarlement vandaag over het jaarlijkse rechtsstaat-rapport van de Commissie, waarin rechtsstatelijke gebreken en aanbevelingen per EU-land worden uiteengezet. Ook daar zal Strik aandacht vragen voor de extreem giftige situatie in Polen en het belang van harde inzet van alle mogelijke EU-instrumenten om deze rechtsstaatcrisis tegen te gaan. “Dit is niet langer een kwestie van naleving van EU-standaarden. Het leven en de vrijheid van de mensen in Polen staat inmiddels op het spel. Elke dag dat deze crisis voortduurt, is een dag waarin hun rechten afnemen, hun angsten groeien en zij zich wanhopig tot de EU richten. We mogen hen niet in de steek laten”, besluit Strik.
Bekijk ook
Europarlement eist verkiezings-observatiemissie om Poolse rechtsstaatcrisis
EP-hoorzitting bootramp legt problemen EU-reddingsaanpak bloot
Europarlement wil strengere regels tegen gendergerelateerd geweld
Frontex-deal met Mauritanië extreem onverstandig