Zet rem op verspreiding buitenlandse propaganda via sociale media
Europarlementariërs stuurden deze week een brief met de oproep aan de Europese Commissie om actie te ondernemen tegen buitenlandse beïnvloeding van het online publieke debat en de verspreiding van desinformatie via sociale media. Dit gebeurt op initiatief van Europarlementariër Kim van Sparrentak: “De trollenfabrieken, zoals die van Poetin, pompen gericht en bewust nepnieuws en extreme boodschappen in ons online publieke debat en storten via sociale media haat uit over mensen.
Kim van Sparrentak @kimvsparrentak
Europarlementariër
Europarlementariërs van de Groenen, Christendemocraten, Sociaaldemocraten en Liberalen roepen in de brief de Europese Commissie op om in het aanstaande Defence of Democracy-pakket bindende regels in te stellen tegen de mechanismen achter de verspreiding van desinformatie online. Denk hierbij aan de polariserende, aanbevelende algoritmen van platforms als Facebook, Twitter en TikTok.
Van Sparrentak: “Rusland probeert met online desinformatie de Europese democratie te destabiliseren en mensen te manipuleren. We mogen ons niet door de verdienmodellen van Big Tech laten weerhouden om onze democratie en veiligheid te beschermen.”
De Europese Unie nam vorig jaar al internet wetgeving (de Digital Services Act) aan, waarin wat stappen worden gezet op het gebied van transparantie. Dit schiet volgens GroenLinks in de huidige situatie tekort, omdat het nog te veel uitgaat van een eigen verantwoordelijkheid van de platforms met jaarlijkse zelfbeoordelingen en vrijwillige gedragscodes. Bij verschillende platforms, waaronder Twitter, is de verspreiding van propaganda van autoritaire regimes echter alleen maar heviger geworden ondanks hun handtekening onder deze gedragscode.
Als het aan Van Sparrentak ligt, komen er direct bindende regels om de mechanismen aan te pakken waarvan we weten dat ze desinformatie in de kaart spelen.
Lees de brief hier.
Bekijk ook
Europees Parlement wil strengere regels tegen gendergerelateerd geweld in de werksfeer
Eurowob: van Europese transparantie op papier naar realiteit
Europees Hof fluit EU-Commissie terug in toestaan gebruik giftig Chroom-6
Europarlement verbolgen over anti-homowet Oeganda