Europa Vandaag: wat hebben de Tweede Kamerleden te zeggen over de aanstaande EU-top?

woensdag 8 februari 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tweede Kamer verhuizing
Bron: © Tweede Kamer

Wat hebben Tweede Kamerleden te zeggen over de implementatie van de klimaatwet en de aanstaande EU-top?

Het meest interessante op de Europese agenda van vandaag vindt opmerkelijk genoeg op eigen bodem plaats. Tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer komen er twee gewichtige Europese onderwerpen aan bod.

Zo wordt de vergadering geopend met een debat over de omzetting van de Europese klimaatwet in Nederlandse wetgeving. Uit het rapport van de Raad van State i blijkt dat Jetten i nog iets meer werk zal moeten verzetten om de implementatie te concretiseren. De klimaatdoelstelling van 2030 moet bijvoorbeeld bindend worden, in plaats van een streven, en de Raad van State vraagt zich ook af welke emmissiereductiedoelen Nederland heeft ná 2050. De vraag is of de Tweede Kamerleden nog kritische aanvullingen hebben op het rapport van de Raad.

's Avonds zullen de Kamerleden debatteren over de Speciale EU-top die voor aanstaande donderdag en vrijdag op de agenda staat. Zo nemen ze de verslagen van vorige Raadsbijeenkomsten door en zullen ze vergaderen over militaire steun aan Oekraïne.

Het kabinet is verder van plan zich te scharen achter het versterken van het concurrentievermogen. Vorige week presenteerde de Commissie namelijk nog een plan om tegenwicht te bieden i aan de Amerikaanse IRA. Hoekstra i wil graag blijven samenwerken met de VS, zonder daarbij teveel toe te geven aan de Amerikaanse industrie. En wat als de Kamerleden het niet eens zijn met de standpunten die de ministers hebben voorbereid? Dan kunnen ze nog een motie indienen.


 
Twee wetenschappers doen onderzoek in een laboratorium en kijken naar een computerscherm
Bron: Flickr/felixioncool

Zou iedereen alle wetenschappelijke publicaties moeten kunnen lezen?

Vandaag is de laatste dag van de informele Raad voor Concurrentievermogen aangebroken. Het programma staat in teken van wetenschappelijk onderzoek en databanken. In een debat zullen de verantwoordelijke ministers brainstormen over hoe beleid een brug kan slaan tussen de wetenschap en maatschappelijke problemen.

Ook zal het gaan over de toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties. Hoe kan digitalisering een positieve invloed hebben op bijvoorbeeld de open access publicatiesystemen van wetenschappelijke artikelen? Uiteindelijk zijn natuurlijk niet alleen studenten gebaat bij toegang tot wetenschappelijke publicaties. Een op kennis gebaseerde publieke opinie is het uitgangspunt.


En verder...

Spreekt de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans i vandaag met leden van de Duitse Bundestag tijdens een videoconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze het hebben over het Green Deal Industrieplan dat de Commissie 1 februari presenteerde.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 februari

Tweede Kamer

Plenaire Vergadering

8 februari

Raad van de Europese Unie

Informele bijeenkomst ministers van onderzoek

8 februari

Europese Commissie

Videoconferentie Timmermans en Bundestag