Studenten wederom de dupe van loze beloften politiek
Twee beloften van de overheid kunnen definitief de prullenbak in. Een hele generatie aan studenten is gaan lenen met de beloften dat de schulden niet zouden meetellen voor de hypotheek én van ‘gunstige leenvoorwaarden.’ En toch blijkt vandaag dat de rente op de studieschuld ook omhoog gaat. ‘Het is bizar dat de overheid zich weer niet aan een belofte houdt. De studenten zijn alweer de dupe. En dat juist in deze tijden van stijgende prijzen. Dit moet definitief van tafel.’ aldus fractievoorzitter Caroline van der Plas.
Gebroken beloften
Na de gebroken belofte over het niet meetellen van de studieschuld voor een hypotheekaanvraag en de karige compensatie voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro’s per jaar aan rente moeten gaan betalen. De enorme inflatie van 17% en het feit dat studenten geen aanspraak kunnen maken op een energietoeslag is dit een bizarre maatregel. Desalniettemin gaat het hier om een betrouwbare overheid die zijn beloften niet nakomt.
Studenten zijn gaan lenen met het idee van 0% rente, gezien dit al zo is sinds 2016. Voor velen van hen was dit ook doorslaggevend bij de keuze om überhaupt te gaan studeren of op kamers te gaan. De compensatie voor de pechgeneratie die geen basisbeurs hebben gekregen, ook wel de mensen die nu de dupe zijn van de rentestijging, zal ongeveer 1400 euro zijn. Door die rentestijging blijft er vrij weinig over van die compensatie. Het feit dat studenten een groot deel van hun compensatie moeten betalen aan de rente op hun gigantische studieschuld, terwijl zij proefkonijnen zijn geweest van een mislukt experiment van de politiek, is onacceptabel!
Verbetering onderwijs
Met het inbrengen van het leenstelsel zou er extra geld zijn voor de verbetering van de kwaliteit van onderwijs. Maar zelfs studentenvakbonden hebben geen idee waar die investeringen naartoe zijn gegaan en hoe ze terechtkomen bij studenten. De universiteit van Wageningen stelt dat er bijvoorbeeld extra schoolpsychologen van zijn ingehuurd. In plaats van extra investeringen in schoolpsychologen van het leenstelselgeld, kan er beter geïnvesteerd worden in een rente van 0%, dan zullen studenten ook minder psychologen nodig hebben.
‘Het is een vicieuze cirkel waarin onze toekomstige generatie herhaaldelijk naar beneden wordt gesleurd, zonder ook maar enkele vorm van evenredige compensatie’
‘Minder feesten’
Simpelweg stellen dat de studenten minder moeten feesten en meer moeten werken is onterecht. Veel studenten wonen op kamers omdat ze vaak lang moeten reizen. Door het tekort aan aanbod in studentenkamers, maar wel de grote vraag ernaar zijn de huurprijzen abnormaal hoog. Daarbovenop het collegegeld dat met maar liefst 212 euro is verhoogd en de energieprijzen die blijven stijgen, waar studenten vaak ook geen toeslag op krijgen. Bovendien hebben veel studies verplichte aanwezigheid en daarnaast nog zelfstudie uren. Het is niet mogelijk voor elke student om naast hun studie nog meerdere dagen te werken. De studenten die wel 20 à 30 uur per week werken lopen vaak studievertraging op en zijn hierdoor nog langer bezig met studeren, wat dus ook weer meer collegegeld kost. ‘Het is een vicieuze cirkel waarin onze toekomstige generatie herhaaldelijk naar beneden wordt gesleurd, zonder ook maar enkele vorm van evenredige compensatie’, aldus Caroline van der Plas.
Tijd voor debat!
Al meerdere malen zijn studenten financieel de klos. Eerst de invoering van het leenstelsel, waardoor veel studenten nu met een torenhoge studieschuld zitten. De alsmaar stijgende studiekosten en de krapte op de woningmarkt waardoor een Kamer ontzettend duur is. De nieuwe basisbeurs is een schijntje en gaat de financiële situatie van (nieuwe) studenten niet helpen. Ook van een fatsoenlijke compensatie voor de pechgeneratie is niet te spreken.
Het wordt tijd dat er nu een goed debat gevoerd gaat worden in de Tweede Kamer. Hoe zorgen wij dat studeren aantrekkelijk blijft, en hoe zorgen we ervoor dat onze studenten weer een onbezorgde toekomst in kunnen gaan zonder financiële zorgen? Fractievoorzitter Caroline van der Plas vraagt een debat aan met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Het is nu tijd voor actie!