Eerste halfjaar van 2022: Oekraïne, klimaatverandering, digitale regels
In een drukke eerste helft van het jaar heeft het Europees Parlement steun verleend aan Oekraïne en verder gewerkt aan de Conferentie over de Toekomst van Europa en aan de klimaatregels.
Verkiezing van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement
Het jaar begon met de verkiezing van Roberta Metsola (EVP, Malta) tot de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Zij is de derde vrouwelijke voorzitter na Simone Veil (1979-1982) en Nicole Fontaine (1999-2002) en de jongste. Parlementsvoorzitter Metsola zal tot de Europese verkiezingen van 2024 het Parlement leiden.
Oekraïne
In de nasleep van de Russische agressie tegen Oekraïne heeft het Europees Parlement op 1 maart een buitengewone plenaire vergadering gehouden, waarin de Oekraïense president Zelenskyy het Parlement vanuit Kiev toesprak. Sinds het begin van de oorlog hebben de EU en haar leiders zich geëngageerd om Oekraïne te steunen. In april was voorzitter Metsola de eerste leider van een EU-instelling die naar Kiev reisde. Naast de steun voor sancties tegen Rusland en hulp aan Oekraïne, pleitte het Parlement er sterk voor het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU te geven.
Conferentie over de Toekomst van Europa
Op 9 mei 2022, na een jaar van intensieve discussies en debatten onder leiding van de burgers, werd de Conferentie over de Toekomst van Europa afgesloten in het Parlement in Straatsburg.
Het eindverslag van de Conferentie bevat 49 voorstellen en meer dan 320 maatregelen over kwesties als klimaatverandering, volksgezondheid, sociale rechtvaardigheid, EU-waarden, democratie, veiligheid, de digitale transformatie en cultuur.
Klimaatverandering
In het kader van de inspanningen om klimaatverandering te bestrijden en de Green Deal te implementeren, heeft het Europees Parlement zijn onderhandelingspositie vastgesteld over een reeks voorstellen in het "Fit for 55 in 2030"-pakket. Deze voorstellen omvatten:
-
-de hervorming van het emissiehandelssysteem (ETS)
-
-het EU-mechanisme voor koolstofgrenscorrecties (CBAM)
-
-de oprichting van een sociaal klimaatfonds (SCF) om mensen te helpen die het zwaarst worden getroffen door de energietransitie
Digitale diensten
Op 5 juli heeft het Parlement twee baanbrekende wetgevingsteksten goedgekeurd: de wet inzake digitale markten (DMA) en de wet inzake digitale diensten (DSA). In de nieuwe digitale EU-wetgeving worden normen vastgesteld voor de aansprakelijkheid en de bescherming van de consument tegen illegale inhoud, oneerlijke praktijken en bepaalde vormen van gerichte reclame.
Roaming
Het Parlement heeft in april een verlenging voor 10 jaar van de roamingregels goedgekeurd, waardoor consumenten in de EU zonder extra kosten gebruik kunnen blijven maken van mobiele telefoons wanneer ze in de EU reizen. De verlenging is op 1 juli in werking getreden.
Universele oplader
Het Parlement heeft met de Raad een akkoord bereikt om van USB Type-C tegen het najaar van 2024 de universele oplader voor alle kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten in de EU te maken.
Gelijkheid
Het Europees Parlement heeft het werk om de gelijkheid van mannen en vrouwen te verbeteren, verdergezet. Het Parlement heeft voorstellen voor bindende maatregelen gesteund inzake loontransparantie en het evenwicht tussen mannen en vrouwen in bestuursraden te verbeteren.
LUX-Publieksprijs
De LUX-Publieksprijs 2022 ging naar "Quo vadis, Aida?" van de Bosnische regisseur Jasmila Žbanić. Bij de ontvangst van de prijs trok ze parallellen tussen haar film en de huidige situatie in Oekraïne en drong zij er bij de EP-leden op aan een manier te vinden om de oorlog te stoppen.
Ontdek het Parlement op sociale media en verder
-
-
-
-
-
-
-
-
Productinformatie
REF.: 20220713STO35305