Council adopts €1.2 billion assistance to Ukraine

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 21 februari 2022.

De EU i gaat Oekraïne steunen met € 1,2 miljard macrofinanciële noodhulp in de vorm van leningen, die de stabiliteit in het land ten goede moet komen. Het moet Oekraïne snel helpen in een acute crisis en het land weerbaarder maken.

Slechts 21 dagen nadat de Commissie haar voorstel heeft ingediend, heeft de Raad i het aangenomen.

De EU heeft het voorstel versneld behandeld, omdat de huidige geopolitieke spanningen een negatieve impact hebben op de economische en financiële stabiliteit van Oekraïne. Aanhoudende veiligheidsdreigingen hebben al geleid tot een aanzienlijke uitstroom van kapitaal. Door de verhoogde geopolitieke onzekerheid en de gevolgen daarvan voor de economie verliest Oekraïne zijn toegang tot de internationale kapitaalmarkten.

De EU heeft snel en doortastend gehandeld om Oekraïne te helpen. We hebben alles in 21 dagen afgewerkt zodat het land de € 1,2 miljard macrofinanciële bijstand meteen kan gebruiken.

Bruno Le Maire, Frans minister van Economische Zaken, Financiën en Herstel

De macrofinanciële noodhulp zal gelden voor 12 maanden en bestaat uit 2 uitbetalingen:

  • Afhankelijk van de politieke voorwaarden en een bevredigende uitvoering van het IMF-programma volgt de uitbetaling van de eerste tranche snel op de goedkeuring van dit voorstel, na inwerkingtreding van het memorandum van overeenstemming inzake specifieke structurele beleidsmaatregelen, dat de Commissie (namens de EU) en Oekraïne nog overeen moeten komen.
  • De uitbetaling van de tweede tranche is gekoppeld aan de bevredigende uitvoering van het IMF-programma én de in het memorandum overeengekomen beleidsmaatregelen. Die tekst vormt de grondslag voor de macrofinanciële noodhulp en zal hoogstwaarschijnlijk bestaan uit een beperkt aantal beleidsmaatregelen die op korte termijn haalbaar zijn. Hiermee moeten de meest dringende kwesties, zoals het versterken van de economische veerkracht en stabiliteit, het bestuur en de rechtsstaat, en ook energieproblemen prioritair worden aangepakt.

Achtergrond

De associatie­overeenkomst tussen de EU en Oekraïne, die op 1 september 2017 in werking is getreden, brengt Oekraïne en de EU dichter bij elkaar. Deze overeenkomst bevordert niet alleen nauwere politieke betrekkingen, sterkere economische banden en het naleven van gemeenschappelijke waarden, maar biedt ook een kader voor een ambitieuze hervormingsagenda die gericht is op corruptiebestrijding, een onafhankelijk gerechtelijk apparaat, de rechtsstaat en een beter ondernemingsklimaat. De EU heeft deze hervormingen steeds gesteund. Ze zijn immers essentieel om investeringen aan te trekken, de productiviteit te verhogen en de levensstandaard op middellange termijn te verbeteren.

De EU heeft Oekraïne in de periode 2014-2021 onder meer ondersteund met 5 opeenvolgende pakketten macrofinanciële bijstand voor in totaal € 5 miljard aan leningen.

De huidige geopolitieke spanningen hebben een negatief effect op de reeds precaire economische en financiële stabiliteit van Oekraïne. Aanhoudende veiligheidsdreigingen hebben geleid tot een aanzienlijke uitstroom van kapitaal.

Omdat het land daardoor zijn toegang tot de internationale kapitaalmarkten verliest, heeft de Commissie op 1 februari 2022 een voorstel ingediend voor nieuwe macrofinanciële bijstand ten belope van € 1,2 miljard in de vorm van leningen. Dit moet de stabiliteit in Oekraïne ten goede komen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"