Commissie stelt software beschikbaar voor iedereen: bedrijven, innovatoren en overheden
Vandaag heeft de Commissie nieuwe regels inzake opensourcesoftware vastgesteld die het mogelijk maken haar softwareoplossingen openbaar toegankelijk te maken wanneer er potentiële voordelen zijn voor burgers, bedrijven of overheden. Uit de recente studie van de Commissie naar het effect van opensourcesoftware en dito hardware op de technologische onafhankelijkheid, het concurrentievermogen en de innovatie in de EU-economie is gebleken dat investeringen in opensource gemiddeld vierdubbel rendement opleveren. De diensten van de Commissie zullen de softwarebroncode die zij bezitten, veel sneller en met minder papierwerk kunnen publiceren.
Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie: “Opensource biedt grote voordelen op een gebied waar de EU een leidende rol kan spelen. De nieuwe regels zullen de transparantie vergroten en de Commissie, evenals burgers, bedrijven en overheidsdiensten in heel Europa, helpen profiteren van de ontwikkeling van opensourcesoftware. De bundeling van inspanningen om de software te verbeteren en de cocreatie van nieuwe functies verlagen de kosten voor de samenleving, aangezien we ook profiteren van de verbeteringen van andere ontwikkelaars. Dit kan ook de veiligheid ten goede komen doordat externe en onafhankelijke specialisten software controleren op bugs en tekortkomingen inzake de veiligheid.”
Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “De Commissie wil het goede voorbeeld geven voor de digitale transitie in Europa. Het aanbieden van haar software in opensource zal aanzienlijke waarde opleveren voor bedrijven, start-ups, innovatoren, burgers en overheden. Dit besluit zal ook innovatie helpen stimuleren, waarbij wordt voortgebouwd op openbaar toegankelijke Commissiecodes.”
Een voorbeeld van de voordelen van open sourcing is e-handtekening, een reeks gratis normen, instrumenten en diensten die overheidsdiensten en bedrijven helpen om de ontwikkeling en verificatie van elektronische handtekeningen die in alle EU-lidstaten rechtsgeldig zijn, te versnellen.
Een tweede voorbeeld is LEOS (Legislation Editing Open Software), de software die door de Commissie wordt gebruikt om wetteksten op te stellen. LEOS werd oorspronkelijk voor de Commissie geschreven en wordt momenteel verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met Duitsland, Spanje en Griekenland.
Alle opensourcesoftware van de Commissie op één plaats beschikbaar
De Commissie zal haar software beschikbaar stellen als opensource in één enkel register om de toegang en het hergebruik te vergemakkelijken. Vóór de vrijgave ervan wordt elke software gecontroleerd om veiligheids- of vertrouwelijkheidsgerelateerde risico's, gegevensbeschermingskwesties of inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten van derden te vermijden.
Met dit besluit zullen veel acties worden vergemakkelijkt en verbeterd.
-
-Voor de verspreiding van software in het kader van een opensource-licentie is geen besluit van de Commissie meer nodig.
-
-Waar mogelijk zullen de diensten van de Commissie alle software die vóór de vaststelling van deze nieuwe regels is ontwikkeld, geleidelijk evalueren en nagaan welke software waarde kan opleveren buiten de Commissie.
-
-De Commissie staat haar softwareontwikkelaars nu toe bij te dragen aan opensourceprojecten met verbeteringen die zij in het kader van hun werkzaamheden hebben ontwikkeld.
De Commissie deelt al honderden softwareprojecten als opensource, waaronder software die is ontwikkeld voor de Connecting Europe Facility, Eurostat, het programma Interoperable Europe (interoperabiliteitsoplossingen voor overheidsdiensten, bedrijven en burgers, het voormalige ISA²-programma) en voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek.
Achtergrond
De digitale strategie van de EU is erop gericht de digitale transformatie ten dienste te stellen van mensen en bedrijven en tegelijkertijd de doelstelling van een klimaatneutraal Europa tegen 2050 te helpen verwezenlijken. Voorzitter Ursula von der Leyen heeft van de digitalisering van de Commissie een prioriteit gemaakt om de digitale transitie te helpen stimuleren en ervoor te zorgen dat de Commissie het goede voorbeeld geeft.
Deze regels sluiten aan bij de Open Source Software Strategy 2020-2023 van de Commissie, die onder het thema “Think Open” haar visie heeft uiteengezet om de transformatieve, innovatieve en collaboratieve kracht van opensource, en de beginselen en de ontwikkeling ervan aan te moedigen en te stimuleren. De strategie draagt bij tot de doelstellingen van de overkoepelende digitale strategie van de Commissie en het programma Digitaal Europa.
Meer informatie
Nieuwe regels inzake opensourcesoftware