Europese Global Gateway: 'de EU moet China niet gaan na-apen met deze miljardeninvestering'
Friso Stevens, promovendus aan het Institute of Security and Global Affairs, was afgelopen week te beluisteren bij BNR Nieuwsradio Breekt.
Het infrastructuurinitiatief
De Europese Unie gaat 300 miljard investeren buiten de grenzen van de unie. Dat geld gaat naar infrastructuurprojecten in andere landen en is bedoeld voor het innoveren van havens, spoorlijnen, bruggen, etc. Dat is niet nieuw, sterker nog: China doet dat al jaren met de ontwikkeling van haar 'nieuwe zijderoute' en heeft daar inmiddels al zo’n 3500 miljard inzitten volgens berekeningen. Het breekijzer van deze aflevering was daarom: “Europa moet China niet gaan na-apen met miljardeninvesteringen in het buitenland”
Geen slimme zet
Stevens vind het infrastructuurinitiatief geen slimme zet van de Europese Unie en beargumenteerde dit met drie redenen.
Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat het een serieuze rivaal van de BRI zal zijn. Dit komt doordat verschillende actoren met verschillende belangen aan de kant van de EU tegenover een goed geoliede partijstaat komt te staan waarin staats- en semi-private bedrijven en banken een groot strategisch plan volgen.
Ten tweede, blijkt uit het overvloedige gebruik van liberale terminologie, is het plan van de Commissie overgenomen uit het Amerikaanse draaiboek. Europa zou overbelast raken en Peking zich nodeloos verder in het harnas jagen na zijn marinemissies naar de Indo-Pacific, en in plaats daarvan zou Europa zijn directe omgeving moeten stabiliseren, met name Noord-Afrika en de Sahel.
Ten derde, terwijl Biden thuis probeert te overtuigen met de grote "build back better" en infrastructuurrekeningen, is het antwoord op de uitdaging van China, zoals altijd, economisch, door ervoor te zorgen dat we ons concurrentievermogen op lange termijn in bijvoorbeeld hightech voortzetten.
Friso Stevens is vierdejaars promovendus aan het Leiden University Institute of Security and Global Affairs en specialist China and East Asian Affairs bij The Hague Centre for Strategic Studies. Friso bestudeert de relatie tussen China's bureaucratische en elitepolitiek en veranderingen in het buitenlands beleid, opererend op de nexus tussen internationale veiligheidsstudies, strategie en Chinastudies