Nieuw, toekomstbestendig farmaceutisch EU-beleid
Betaalbare geneesmiddelen, tekorten voorkomen en een klimaatneutrale industrie - het Parlement i dringt aan op een nieuw farmaceutisch EU i-beleid.
Tijdens de plenaire sessie van november in Straatsburg, zette het Parlement een aantal aanbevelingen op een rij om de farmaceutische EU-wetgeving voor 2022 te hervormen.
In 2019, keurde het Europees Geneesmiddelenagentschap i (EMA) 103 weesgeneesmiddelen goed om zeldzame ziekten te behandelen - maar enkel de helft kwam op de markt en met een gemiddelde vertraging van twee jaar. Dit is slechts één van de kwesties die aangekaart werd in een verslag over de farmaceutische strategie voor Europa. Om dit probleem op te lossen, vragen de EP-leden kortere termijnen voor de goedkeuring door nationale agentschappen en afstemming met het EMA om snelle en gelijke toegang tot geneesmiddelen te verzekeren in de EU.
Meer lezen over EU-maatregelen voor de volksgezondheid
Tekort aan geneesmiddelen
De coronacrisis heeft een tekort blootgelegd aan geneesmiddelen en medische apparatuur, met een risico voor patiënten en verhoogde druk voor nationale gezondheidsstelsels als gevolg. Het Parlement roept de Commissie op om de onderliggende oorzaak van de tekorten aan te kaarten en duurzame oplossingen voor te stellen, waaronder het tijdig op de markt brengen van generische geneesmiddelen en biosimilars om te verzekeren dat patiënten toegang hebben tot veilige en betaalbare geneesmiddelen.
Meer ontdekken over de tekorten aan geneesmiddelen en de oplossingen van het Parlement.
Milieuvriendelijke farmaceutische industrie
Het Parlement zei ook dat de farmaceutische industrie milieuvriendelijk moet worden en dat de levenscyclus van een product klimaatneutraal moet zijn. Het Parlement benadrukte de noodzaak om productie te versterken in de EU en toelevering minder kwetsbaar te maken. De Europarlementariërs willen bovendien meer transparantie over prijzen en de overheidsfinanciering voor onderzoek en ontwikkeling (O&O).
EP-leden raden gecoördineerde bewustmakingscampagnes aan over antimicrobiële resistentie; de ontwikkeling van voldoende capaciteit voor de duurzame productie van actieve substanties, basisgrondstoffen en geneesmiddelen om de afhankelijkheid van externe bronnen te verminderen.
Het verslag roept de Commissie ook op om de verordening inzake klinische proeven volledig door te voeren om de lancering van grote klinische proeven gemakkelijker te maken - door ze te harmoniseren en coördineren op EU-niveau.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20211118STO17608