Raad Landbouw en Visserij, 15 november 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 november 2021, 20:00.

Voornaamste resultaten

Nieuwe EU-bosstrategie voor 2030

De EU-ministers van Landbouw hebben Raadsconclusies aangenomen over de nieuwe EU-bos­strategie voor 2030. Deze strategie is een prominent onderdeel van de Europese Green Deal, bouwt voort op de biodiversiteits­strategie van de EU, en moet helpen de uitstoot van broeikas­gassen tot 2030 met ten minste 55% te verminderen.

De Raad onderkent in zijn conclusies dat bossen een essentiële rol spelen bij de overgang van de EU naar een groene, klimaatneutrale en concurrerende circulaire bio-economie. De nieuwe strategie zet terecht in op bevordering van duurzame houtproducten en ook het voorstel om een nieuw partnerschap voor onderzoek en innovatie op bosbouw­gebied op te zetten is een goede zaak.

Tegelijkertijd benadrukt de Raad dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de ecologische, sociale en economische aspecten van duurzaam bosbeheer, en dat de nationale bevoegdheden op het gebied van bosbouw en bosbeheer moeten worden geëerbiedigd. Ook is van belang dat er een internationale dimensie wordt toegevoegd, gericht op het tegengaan van de wereldwijde ontbossing.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Landbouw

Als een van de dichtst­beboste landen in Europa heeft Slovenië altijd het belang van duurzaam bosbeheer onderkend. De conclusies van vandaag geven aan dat alle actoren samen een evenwichtige aanpak moeten uitwerken om de ongekende uitdagingen voor onze bossen het hoofd te bieden, en tegelijkertijd de gemeenschappen te beschermen die financieel afhankelijk zijn van de bosbestanden.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Landbouw

Raad neemt conclusies aan over nieuwe EU-bos­strategie voor 2030 (persmededeling, 15 november 2021)

Raads­conclusies over de nieuwe EU-bos­strategie voor 2030

Raads­conclusies over de nieuwe EU-bos­strategie voor 2030, ADD1

Raads­conclusies over de nieuwe EU-bos­strategie voor 2030, ADD2

Commissie­mededeling over de nieuwe EU-bos­strategie voor 2030

De Europese Green Deal

Situatie op de markten

Op basis van informatie van de Commissie en de lidstaten spraken de ministers over de markt­situatie voor landbouw­producten. De EU-agrovoedingssector presteert over het geheel genomen goed, maar de lidstaten hadden wel een aantal punten van zorg, met name de gevolgen van stijgende energie-, input- en voeder­kosten. Verder nam de Litouwse delegatie het woord om namens 14 delegaties een gezamenlijke verklaring in te dienen over dringende buitengewone EU-steun­maatregelen voor de varkens­vlees­sector in het kader van de verordening betreffende de gemeenschappelijke markt­ordening. Daarnaast is onder meer gesproken over weers­invloeden, dierziekten als Afrikaanse varkens­pest en vogelgriep en mogelijke toekomstige verstoringen van de handels­betrekkingen met derde landen.

Marktsituatie - gedachtewisseling

Informatie van de Litouwse delegatie

Andere agendapunten

Met het Verenigd Koninkrijk gedeelde visbestanden

Op basis van informatie van de Commissie is gesproken over de vooruitgang in het overleg over de vangst­mogelijkheden voor met het Verenigd Koninkrijk gedeelde bestanden in 2022. De ministers hebben de Commissie politieke sturing gegeven over het namens de EU in te nemen onderhandelings­standpunt.

Nu het VK de EU heeft verlaten, wordt jaarlijks overleg gepleegd over gedeelde visbestanden, overeenkomstig de Handels- en samenwerkings­overeenkomst tussen de EU en het VK. Het is aan de Raad de Commissie sturing te geven over het standpunt van de EU in de onderhandelingen, en de Commissie moet de Raad regelmatig informeren over de stand van de onderhandelingen.

Gedeelde visbestanden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (achtergrond‑informatie)

EU-week van de bestuivers

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de EU-week van de bestuivers 2021 (27-30 september). In dit vierdaagse evenement waren er sprekers van de Commissie, het Europees Parlement en de overheden van de lidstaten, samen met academici en vertegenwoordigers van ngo's. Er werd besproken wat de EU nog meer kan doen om de teruggang in bestuivers tot 2030 te keren. Een van de aanbevelingen was om de communicatie en de sectoroverschrijdende dialoog op EU- en nationaal niveau te verbeteren, onder meer door de voornaamste belanghebbenden en maatschappelijke organisaties bij het onderwerp te betrekken.

De Commissie hield tevens een workshop met als titel "EU-maatregelen voor bestuivers in cultuurlandschappen", met vooraanstaande vertegenwoordigers van de landbouw, milieuorganisaties, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties. De workshop heeft een aantal concrete beleidsvoorstellen opgeleverd die als input voor de strategische GLB-plannen van de lidstaten kunnen dienen.

De bescherming van bijen en wilde bestuivers is een belangrijke prioriteit van het Sloveense voorzitterschap en wij zijn verheugd over het positieve resultaat van deze workshop. Wij zijn ervan overtuigd dat de ingediende voorstellen de lidstaten zullen helpen bij het opstellen van hun strategische GLB-plannen.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Landbouw

Andere punten

De ministers werden door de Commissie bijgepraat over de recente "van boer tot bord"-conferentie, het noodplan ter waarborging van de voedselvoorziening en voedselzekerheid en de 12e ministeriële conferentie van de WTO. Van de delegaties was er informatie over de vulkanische activiteit op La Palma, over vraagstukken in verband met de populaties bruine beren en wolven in bepaalde regio's, en over de strategische GLB-plannen.

Informatie van de Commissie: "van boer tot bord"-conferentie

Noodplan ter waarborging van de voedselvoorziening en voedselzekerheid in tijden van crisis

Informatie van de Commissie: de 12e ministeriële conferentie van de WTO

Informatie van de Slowaakse delegatie: beren en wolven

Informatie van de Hongaarse delegatie: strategische GLB-plannen

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3825

Brussel

15 november 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN