Europese gezondheidsunie: groen licht voor twee nieuwe geneesmiddelen tegen COVID-19

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 11 november 2021.

Vandaag heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA i) een positief advies uitgebracht over twee behandelingen tegen COVID-19 — Ronapreve en Regkirona — die de Commissie in het kader van de EU-strategie voor COVID-19-geneesmiddelen als veelbelovend heeft aangemerkt. Beide behandelingen zijn bedoeld voor toepassing in de vroege stadia van infectie en zijn gebaseerd op antivirale monoklonale antilichamen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides i, reageerde verheugd op deze belangrijke ontwikkeling:

“COVID-19-infecties nemen in bijna alle lidstaten toe, dus is het geruststellend om te zien dat er verschillende veelbelovende behandelingen worden ontwikkeld als onderdeel van onze strategie voor COVID-19-geneesmiddelen. Vandaag zetten we een enorme stap voorwaarts in de richting van onze doelstelling om tegen het einde van het jaar tot vijf nieuwe behandelingen in de EU toe te staan.

Vaccinatie blijft het belangrijkste middel om COVID-19 te bestrijden, bescherming te bieden tegen infectie, en ziekenhuisopnames, het verlies van mensenlevens en langdurige gevolgen van de ziekte te voorkomen. Hoewel de vaccinatiegraad in de EU een van de hoogste ter wereld is, zullen er nog steeds mensen ziek worden, en zullen zij behoefte hebben aan veilige en doeltreffende behandelingen om de infectie te bestrijden en de vooruitzichten op een sneller herstel, maar ook op overleving, te verbeteren.

In het kader van onze geneesmiddelenstrategie ondersteunen we de lidstaten ook bij de toegang tot nieuwe geneesmiddelen via onze gezamenlijke EU-aanbestedingen. Tot dusver zijn er al twee aankoopovereenkomsten gesloten, en er lopen onderhandelingen over meer COVID-19-geneesmiddelen die momenteel door het EMA worden beoordeeld. De lidstaten kunnen al een beroep doen op ons contract voor 55 000 behandelingen van Ronapreve. Het EMA beoordeelt momenteel nog eens zes geneesmiddelen, die binnenkort goedgekeurd zouden kunnen worden mits uit de definitieve beoordelingen de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan blijken. Deze snelle vooruitgang in het kader van onze ambitieuze geneesmiddelenstrategie laat zien wat we met een sterke Europese gezondheidsunie kunnen bereiken.

Uit de ontwikkeling van de pandemie in de EU blijkt hoe fragiel de situatie nog steeds is en hoe belangrijk het is dat COVID-19-patiënten toegang hebben tot veilige en doeltreffende behandelingen. Maar wat nog duidelijker is gebleken, is dat we het vaccinatieproces moeten voortzetten, met name in de lidstaten met lagere vaccinatiepercentages. Vaccinatie is de enige preventieve manier om uit de crisis te geraken.”

Achtergrond

De EU-geneesmiddelenstrategie is erop gericht een brede portefeuille van COVID-19-geneesmiddelen op te bouwen, met als doel tegen het einde van het jaar drie tot vijf nieuwe geneesmiddelen beschikbaar te hebben. De strategie bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen: van onderzoek, ontwikkeling, selectie van veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen, snelle formele goedkeuring, productie en uitrol tot het uiteindelijke gebruik.

Een eerste lijst van vijf veelbelovende geneesmiddelen werd in juni 2021 bekendgemaakt. In oktober 2021 heeft de Commissie een kernactie uitgevoerd door een portefeuille van 10 mogelijke COVID-19-geneesmiddelen samen te stellen. De lijst is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk advies en bevat uitsluitend kandidaten-geneesmiddelen voor COVID-19-behandelingen die waarschijnlijk een vergunning zullen krijgen en dus binnenkort op de Europese markt beschikbaar zullen zijn. Met deze geneesmiddelen zullen patiënten in de hele EU zo snel mogelijk kunnen worden behandeld, op voorwaarde dat het Europees Geneesmiddelenbureau de veiligheid en werkzaamheid ervan heeft bevestigd. Ronapreve en Regkirona werden in juni 2021 door de Commissie opgenomen in de lijst van vijf veelbelovende geneesmiddelen en voor beide geneesmiddelen werd in oktober 2021 een vergunning voor het in de handel brengen aangevraagd.

De strategie maakt deel uit van een sterke Europese gezondheidsunie; door de aanpak op EU-niveau te coördineren, kan de gezondheid van onze burgers beter worden beschermd, zijn de EU en haar lidstaten in staat toekomstige pandemieën beter te voorkomen en aan te pakken, en wordt de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels verbeterd.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over de lijst van tien meest veelbelovende geneesmiddelen

Rapport van de subgroep COVID-19-geneesmiddelen: Portefeuille van COVID-19-geneesmiddelen — lijst van tien meest veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen

Coronavirus: EU-respons: geneesmiddelen

Europees Geneesmiddelenbureau — COVID-19-geneesmiddelen

Haalbaarheidsonderzoek, ontwerp en ontwikkeling van het prototype voor een inkaartbrengingsplatform inzake therapeutische middelen tegen COVID-19 in de EU