Commissie keurt contract met Valneva goed om zich te verzekeren van toegang tot een nieuw potentieel vaccin

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 10 november 2021.

Vandaag heeft de Europese Commissie een achtste contract met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd voor de aankoop van een potentieel vaccin tegen COVID-19. Het contract met Valneva biedt alle EU-lidstaten de mogelijkheid om in 2022 bijna 27 miljoen doses te kopen. Het voorziet ook in de mogelijkheid om het vaccin aan te passen aan nieuwe virusvarianten, en het biedt de lidstaten de mogelijkheid om in 2023 een bijkomende bestelling voor 33 miljoen extra vaccindoses te plaatsen.

Het contract met Valneva vormt een aanvulling op de reeds uitgebreide portefeuille van in Europa geproduceerde vaccins die is samengesteld uit de contracten die voorheen al met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna, en Novavax zijn gesloten. Dankzij deze gediversifieerde vaccinportefeuille zal Europa goed voorbereid zijn voor verdere vaccinatie met de vaccins waarvan is aangetoond dat ze veilig en doeltreffend zijn. De lidstaten kunnen ook beslissen het vaccin aan landen met lagere en middelhoge inkomens te doneren of aan andere Europese landen door te geven.

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie: “Het contract maakt het mogelijk het vaccin aan te passen aan nieuwe varianten. Onze brede portefeuille zal ons helpen om COVID en de varianten ervan in Europa en daarbuiten te bestrijden. De pandemie is niet voorbij. Iedereen die zich kan laten vaccineren, zou dat ook daadwerkelijk moeten doen.”

Stella Kyriakides i, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Onze EU-vaccinstrategie blijft vruchten afwerpen, ondanks het feit dat het aantal gevallen van COVID-19 in de hele EU helaas opnieuw stijgt. Zodra het door het Europees Geneesmiddelenbureau veilig en doeltreffend is verklaard, zal het vaccin van Valneva een extra optie zijn in onze brede portefeuille. Wij blijven de lidstaten ondersteunen bij hun vaccinatie-inspanningen, en de boodschap blijft dezelfde: vertrouw op de wetenschap en blijf vaccineren.”

Valneva is een Europees biotechnologiebedrijf dat een geïnactiveerd virusvaccin ontwikkelt op basis van levend virus dat chemisch geïnactiveerd is. Dit is een traditionele vaccintechnologie die al 60-70 jaar wordt gebruikt, met gevestigde methoden en een hoog veiligheidsniveau. Deze technologie wordt gebruikt voor de meeste griepvaccins en veel vaccins tegen kinderziekten. Dit is momenteel het enige geïnactiveerde vaccin in Europa dat als kandidaat-vaccin tegen COVID-19 klinische proeven ondergaat.

Met de steun van de lidstaten heeft de Commissie beslist dit vaccin te ondersteunen op basis van een deugdelijke wetenschappelijke beoordeling van het vaccin, de daarbij gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om alle lidstaten van de EU te kunnen bevoorraden.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft op 17 juni 2020 een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en uitrol van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Als tegenprestatie voor het recht om binnen een bepaalde termijn een bepaald aantal vaccindoses aan te kopen, financiert de Commissie door middel van aankoopovereenkomsten een deel van de aanloopkosten van vaccinproducenten.

Gezien de huidige en nieuw opduikende varianten van SARS-CoV-2 onderhandelen de Commissie en de lidstaten over nieuwe overeenkomsten met bedrijven die reeds deel uitmaken van de vaccinportefeuille van de EU, waardoor snel aangepaste vaccins in voldoende hoeveelheden kunnen worden aangekocht om de immuniteit te versterken en te verlengen.

Voor de aankoop van nieuwe vaccins kunnen de lidstaten gebruikmaken van het React-EU-pakket, een van de grootste programma's in het kader van het nieuwe instrument Next Generation EU dat de crisisrespons- en crisisherstelmaatregelen voortzet en uitbreidt.

Meer informatie

EU-vaccinstrategie

Veilige vaccins voor Europa

Vragen en antwoorden: Voorwaardelijke vergunning voor het in de EU in de handel brengen van COVID-19-vaccins

Coronavirus: EU-respons

Coronamaatregelen van de Commissie

Informatieblad: Hoe werken COVID-19-vaccins?

Informatieblad: De gezondheidsvoordelen van vaccinatie

Informatieblad: Goedgekeuringsprocedure

Informatieblad: Veiligheid op lange termijn

Informatieblad: Huidige EU-vaccinportefeuille