EU-regels verplichten meer belastingtransparantie voor multinationals

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 9 november 2021.

Multinationals zullen openbaar moeten maken hoeveel belastingen ze in elk EU-land betalen, wat zorgt voor meer toezicht over hun belastingpraktijken.

Het Europees Parlement i zal op 11 november over een voorlopig akkoord met de Raad i stemmen om bedrijven met jaarlijkse inkomsten van meer dan €750 miljoen en met activiteiten in meer dan één land te verplichten om hun winst, bedrijfsbelasting en aantal werknemers in elke EU-land voor het vorige boekjaar bekend te maken.

De bedrijven zullen ook details over hun winst, personeel en belastingen in sommige landen buiten de EU moeten publiceren - inclusief landen die niet samenwerken met de EU op het vlak van belastingen en de landen die niet voldoen aan alle normen maar zich geëngageerd hebben om te hervormen. De EU houdt lijsten bij van de rechtspleging in de twee categorieën, en herziet ze regelmatig.

De doelstelling van de nieuwe regels is om meer inzicht te krijgen over waar multinationals belastingen betalen en om het voor hen moeilijker te maken om een eerlijke bijdrage te ontwijken.

Waarom belastingtransparantie belangrijk is

EP-leden vragen de introductie van meldingsplicht per land voor bedrijven sinds een aantal schandalen midden in de jaren 2010 onthulden dat veel multinationals hun winst ophalen in landen met minder werknemers en activiteiten, maar met een voordelig belastingregime.

Dit wil in de praktijk zeggen dat multinationals minder belastingen betalen ten koste van landen die worstelen om investeringen of sociale voordelen te financieren.

Meer transparantie zou ertoe moeten leiden dat grote bedrijven méér vragen zullen moeten beantwoorden over hun aanpak om belastingen te betalen.

Een lange tijd in de maak

Het Parlement heeft in 2015 aanbevelingen gedaan voor regels om bedrijven te verplichten om hun winst en belastingaangifte per land bekend te maken. De Europese Commissie stelde in 2016 een wetgeving voor. Maar terwijl het Parlement zijn positie in juli 2017 ingenomen had, waren de vorderingen in de Raad van ministers traag en startten de onderhandelingen tussen de medewetgevers pas in 2021. Een voorlopig akkoord werd in juni 2021 bereikt.

“Dit resultaat is een groot succes voor het Europees Parlement, aangezien het Europees Parlement dit gevraagd had en op tafel gelegd had,” zei mede-rapporteur Evelyn Regner (S&D, Oostenrijk) tijdens opmerkingen over het voorlopig akkoord. Ze zei dat de regels belangrijk zijn voor burgers omdat ze voor meer rechtvaardigheid zorgen over waar belastingen betaald worden.

De nieuwe regels zullen multinationals niet dwingen om hun winst en belastingaangifte bekend te maken in elk land in de wereld - bedrijven hebben nog steeds de toelating om hun totaalcijfers openbaar te maken voor landen die geen EU-lid zijn en niet op de EU-lijsten staan van niet-coöperatieve landen en landen die geëngageerd zijn voor belastinghervorming. Onderhandelaars van het Parlement zeggen echter dat de regels verder verstrengd kunnen worden nadat de Commissie de impact van de wetgeving beoordeelt vier jaar nadat ze voor het eerst in werking is getreden.

“Het is nog maar het begin van de rit, niet het einde... Dit is een mijlpaal, vanuit dit veroverd gebied kunnen we blijven verdergaan,” zei mede-rapporteur Iban García del Blanco (S&D, Spanje).

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211104STO16610