Commissie stelt vangstmogelijkheden in de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak voor 2022 voor

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 3 november 2021.

De Commissie heeft vandaag haar voorstel voor vangstmogelijkheden in de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak bekendgemaakt. Op basis van dit voorstel zullen de EU-ministers van Visserij op de Raadszitting van 13 en 14 december 2021 de definitieve vangstmogelijkheden vaststellen, die dan gelden vanaf 1 januari 2022.

Het voorstel van de Commissie heeft betrekking op 23 TAC's (total allowable catches of totale toegestane vangsten) voor visbestanden die uitsluitend door de EU worden beheerd in de EU-wateren van de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak. Het voorstel wordt geactualiseerd na afloop van het overleg met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen en zodra de regionale organisaties voor visserijbeheer hun besluit hebben genomen.

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij: “Het voorstel van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor het behoud van een gezond ecosysteem en een rendabele visserijsector. De Commissie streeft ernaar verantwoorde vangstbeperkingen vast te stellen in lijn met het beschikbare wetenschappelijke advies. In onze biodiversiteitsstrategie staat het klaar en duidelijk: ons leven hangt af van het leven van de oceanen. Ons uitgangspunt is dat duurzaamheid geen grenzen kent.”

Op basis van het wetenschappelijk advies van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) stelt de Commissie voor de volgende vier bestanden een daling van meer dan -20% voor: tong in de Golf van Biskaje, tong ten westen van Ierland, langoustine in het Skagerrak en het Kattegat, en kabeljauw in het Kattegat. De Commissie stelt voor het verbod op de kabeljauwvisserij in het Kattegat te verlengen en het bijvangstquotum te behouden. Dat moet “verstikking” van de duurzame langoustinevisserij in het gebied (omdat het quotum snel is opgebruikt) voorkomen en gaat gepaard met een vrijwaringsmaatregel voor een grotere selectiviteit van het vistuig.

Voor vijf bestanden stelt de Commissie verhogingen voor, namelijk voor schol in het Kattegat, tong in het Kattegat en het Skagerrak, scharretong in de Iberische wateren, zeeduivel in de Cantabrische Zee en langoustine in zuidelijke delen van de Golf van Biskaje.

Het voorstel sluit zeer nauw aan bij het wetenschappelijk advies: voor alle 9 bestanden waarvoor er een advies beschikbaar was, wordt een TAC op het niveau van de MDO (maximale duurzame opbrengst) voorgesteld.

Meer informatie over het voorstel

Vier TAC's worden gedelegeerd aan een lidstaat (garnalen uit Guyana aan Frankrijk, twee horsmakreelbestanden aan Portugal en één horsmakreelbestand aan Spanje). Voor nog eens vier bestanden is het wetenschappelijk advies nog niet beschikbaar (twee ansjovisbestanden en twee langoustinebestanden) en voor één van de ansjovisbestanden (ansjovis in de Iberische wateren) is de TAC al tot juni 2022 vastgesteld.

Het voorstel van vandaag heeft ook betrekking op de TAC's die zullen worden vastgesteld samen met derde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, of door regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB's). Over deze bestanden wordt nog internationaal overleg gevoerd. In afwachting van het resultaat van de onderhandelingen worden de betrokken TAC's voorlopig vermeld als “p.m.” (pro memorie).

Achtergrond

De vangstmogelijkheden, ook wel TAC's genoemd, worden vastgelegd in de vorm van quota voor de meeste Europese commerciële visbestanden. Ze zorgen ervoor dat de bestanden gezond blijven of zich kunnen herstellen, waardoor ook het inkomen van de EU-vissers wordt veiliggesteld. In het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) zijn de EU-lidstaten wettelijk verplicht de visbestanden op een duurzaam niveau te beheren.

In de EU is al aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzame visserij. In 2020 waren 62 van de 78 TAC's vastgesteld op een niveau dat de biomassa van de betrokken bestanden gezond kan houden, zonder de toekomst van de betrokken vissers in gevaar te brengen. In 2009 waren dat er slechts 5 van de 35.

Het voorstel van de Commissie is gebaseerd op wetenschappelijk advies van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES). Voor bestanden waarvoor een volledige wetenschappelijke beoordeling beschikbaar is, stelt de Commissie vangstniveaus voor die in lijn zijn met het MDO-advies. Voor bestanden waarvoor minder gegevens beschikbaar zijn, is het voorstel van de Commissie gebaseerd op voorzorgsadvies. In gevallen waarin de ICES een nulvangst adviseert, stelt de Commissie ofwel een klein vangstquotum voor zodat verder gegevens kunnen worden verzameld voor wetenschappelijke doeleinden, ofwel alleen een TAC voor bijvangsten van het bestand. Zo kan, in overeenstemming met de bepalingen van het GVB en de toepasselijke meerjarige beheersplannen, “verstikking” van de visserij worden voorkomen en kan verder gericht worden gevist op gezonde bestanden.

De belanghebbenden zijn geraadpleegd op basis van de jaarlijkse mededeling van de Commissie “Naar een duurzamere visserij in de EU: stand van zaken en oriëntaties voor 2022”.

Meer informatie

Zie onderstaande tabellen voor details van het voorstel van vandaag voor EU-bestanden die uitsluitend door de EU worden beheerd.

NB: Het voorstel bevat tabellen waarin TAC's worden aangegeven als “p.m.” (pro memorie). De juiste cijfers worden in het voorstel opgenomen wanneer het wetenschappelijk advies beschikbaar komt dan wel wanneer het internationaal overleg is afgerond. De Commissie zal die updates publiceren door middel van zogenaamde non-papers, in aansluiting op de recente toezegging voor meer transparantie bij de vaststelling van de vangstmogelijkheden. De TAC-waarden worden afgerond op de dichtstbijzijnde volledige ton.

Voorstel van de Commissie voor vangstmogelijkheden in de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak

TAC's en quota

Aanlandingsverplichting

Meerjarige beheersplannen

Kaart van de visserijgebieden

Tabel 1: voorgestelde TAC's (totale toegestane vangsten)

 

Gewone naam

Wetenschappelijke naam

TAC-gebied

Voorstel TAC 2022*

Voorgestelde wijziging TAC 2022 t.o.v. 2021*

Toelichting

Zeeduivel

Lophiidae

 

8c, 9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

3 709 t

 

+5%

De TAC heeft betrekking op twee soorten zeeduivel, een met MDO-advies en een met voorzorgsadvies. Commissie stelt voor de TAC vast te stellen in lijn met het wetenschappelijk advies, door de cijfers van het wetenschappelijk advies voor beide soorten te combineren. Voor witte zeeduivel is het voorgestelde cijfer in lijn met de MDO-puntwaarde.

 

Kabeljauw

Gadus morhua

Kattegat

97 t

-21%

Commissie stelt TAC voor uitsluitend onvermijdelijke bijvangsten (in de langoustinevisserij) voor, in lijn met technisch advies van de ICES.

Heek

Merluccius merluccius

8c, 9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

6 787 t

 

-18%

Commissie stelt TAC voor in lijn met voorzorgsadvies.

 

Horsmakrelen

Trachurus spp.

9

102 796 t

 

-16%

Commissie stelt TAC voor overeenkomstig het nieuwe beheersplan van de adviesraad voor de zuidwestelijke wateren en de adviesraad voor pelagische bestanden.

 

Scharretongen

Lepidorhombus spp.

8c, 9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

2 347 t

 

+13%

De TAC heeft betrekking op twee soorten. Commissie stelt voor de TAC vast te stellen in lijn met de MDO-puntwaarde voor de twee soorten.

 

Langoustine

Nephrops norvegicus

3a

Skagerrak en Kattegat

8 501 t

-31%

Commissie stelt TAC voor in lijn met MDO-advies en de laagste waarde binnen de MDO-bandbreedte (MDO lower).

Langoustine

Nephrops norvegicus

8c

1,7 t FE 25

(wetenschappelijke visserij)

10 t FE 31 (heropening, MDO)

verlenging voor FE 25

+1 329% voor FE 31

Voor FE 25 is het voorzorgsadvies 0 t. Commissie stelt voor TAC te handhaven voor wetenschappelijke visserij waarbij gegevens worden verzameld over de vangsten per inspanningseenheid (CPUE).

Voor FE 31 stelt Commissie TAC voor in lijn met de MDO-puntwaarde.

 

Schol

Pleuronectes platessa

Kattegat

555 t

 

+17%

Commissie stelt TAC voor in lijn met MDO lower.

 

Schol

Pleuronectes platessa

7b en 7c

19 t

Verlenging

Commissie stelt TAC voor in lijn met voorzorgsadvies.

Schol

Pleuronectes platessa

8, 9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

155 t

Verlenging

Commissie stelt TAC voor in lijn met voorzorgsadvies.

Witte koolvis

Pollachius pollachius

8a, 8b, 8d en 8e

1 185 t

-20%

Commissie stelt TAC voor in de richting van het wetenschappelijk advies.

Witte koolvis

Pollachius pollachius

8c

149 t

 

-10%

Commissie stelt TAC voor in de richting van het wetenschappelijk advies.

Witte koolvis

Pollachius pollachius

9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

182 t

 

-10%

Commissie stelt TAC voor in de richting van het wetenschappelijk advies.

Tong

Solea solea

3a; wateren van de Unie van de deelsectoren 22-24

715 t

 

+20%

Commissie stelt TAC voor in lijn met de MDO-puntwaarde.

 

Tong

Solea solea

7b en 7c

19 t

-44%

Commissie stelt TAC voor in lijn met voorzorgsadvies.

Tong

Solea solea

8a en 8b

2 179 t

-36%

Commissie stelt TAC voor in lijn met de MDO-puntwaarde.

 

Tongen

Solea spp.

8c, 8d, 8e, 9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

582 t

 

-15%

Commissie stelt TAC voor in lijn met MDO-advies.

Advies voor Solea solea. ICES heeft soortspecifieke vangsten geraamd op 55% Solea solea en 45% andere tongsoorten. De voorgestelde TAC stemt overeen met de TAC voor Solea solea in lijn met het advies, plus 45% voor de andere tongsoorten.

Wijting

Merlangius merlangus

8

2 177 t

-1%

Commissie stelt TAC voor in lijn met voorzorgsadvies.

 
  • * 
    Quota van de Unie.

Tabel 2: Bestanden waarvoor de vaststelling van de TAC's (totale toegestane vangsten) aan een lidstaat is gedelegeerd

 

Gewone naam

Wetenschappelijke naam

TAC-gebied

Gedelegeerd aan

Horsmakrelen

Trachurus spp.

Wateren van de Unie van Cecaf (Canarische Eilanden)

Spanje

Horsmakrelen

Trachurus spp.

Wateren van de Unie van Cecaf (Madeira)

Portugal

Horsmakrelen

Trachurus spp.

10, wateren van de Unie van Cecaf (Azoren)

Portugal

Peneïdegarnalen

Penaeus spp.

Wateren van Frans-Guyana

Frankrijk

Tabel 3: Bestanden die onder het huidige voorstel vallen en waarvoor een vermelding “pro memorie” is opgenomen

 

Gewone naam

Wetenschappelijke naam

TAC-gebied

Opmerking

Ansjovis

Engraulis encrasicolus

8 Golf van Biskaje

In afwachting van wetenschappelijk advies

Ansjovis

Engraulis encrasicolus

9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

Al vastgesteld voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022

In afwachting van wetenschappelijk advies voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023

Langoustine

Nephrops norvegicus

8a, 8b, 8d en 8e

In afwachting van wetenschappelijk advies

Langoustine

Nephrops norvegicus

9 en 10; wateren van de Unie van Cecaf 34.1.1

In afwachting van wetenschappelijk advies