Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), 26 oktober 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2021, 13:00.

Voornaamste resultaten

De EU‑ministers zijn in Luxemburg bijeen­gekomen om van gedachten te wisselen over de stijging van de energie­prijzen, en mogelijke verzachtende maatregelen op nationaal en EU‑niveau.

Energie­prijzen

Na een daling van de mondiale en EU‑energie­prijzen eind 2019 en in 2020 zijn deze de afgelopen maanden sterk gestegen.

Naar aanleiding van de politieke besprekingen over mogelijke oplossingen in diverse formaties, besloot het voorzitterschap een buitengewone Energieraad bijeen te roepen. Doel was een vervolg te geven aan de besprekingen van de Europese Raad van 21‑22 oktober, die de Energieraad de opdracht gaf te blijven werken aan deze belangrijke kwestie. Ook wilde het voorzitterschap een eerste formele bespreking houden van de op 13 oktober gepresenteerde "toolbox voor energieprijzen" van de Commissie.

Jernej Vrtovec, Sloveens minister van Infrastructuur

De groene transitie maakt geen deel uit van het probleem. De groene transitie maakt deel uit van de oplossing. We willen 2 belangrijke doelen bereiken: klimaatneutraliteit en een energie­onafhankelijk Europa. Daarvoor moeten we investeren in hernieuwbare energiebronnen en nieuwe technologieën.

Jernej Vrtovec, Sloveens minister van Infrastructuur

Het debat ging vooral over 2 vragen van het voorzitterschap:

Hoe kan actie op EU‑niveau de onmiddellijke maatregelen van de lidstaten ondersteunen en aanvullen om de gevolgen van de stijgende energieprijzen voor de EU‑burgers en -bedrijven te verlichten?

Vinden de lidstaten de maatregelen die de Commissie voor de middellange termijn voorstelt toereikend om schommelende energieprijzen in de toekomst aan te pakken? Welke verdere maatregelen op EU- en op nationaal niveau, waaronder financiële instrumenten van de EU, kunnen worden overwogen?

De ministers beschouwden de toolbox van de Commissie als een goede leidraad voor de besprekingen en konden zich over het algemeen vinden in de analyse door de Commissie van de oorzaken van de stijgende energieprijzen.

Wat de maatregelen voor de korte termijn betreft, waren ze het erover eens dat de meest kwetsbare consumenten dringend moeten worden beschermd. De voorgestelde toolbox biedt daarbij een nuttig Europees kader om de nationale maatregelen te coördineren.

Ook werd gesproken over mogelijke opties voor de middellange en lange termijn, zoals het hervormen van de werking van de groot­handels­markt voor elektriciteit, vrijwillige groeps­aankoop­regelingen voor gas, en opslag­oplossingen op EU‑niveau.

Volgens sommige lidstaten maken het klimaatbeleid en de transitie naar schone energie deel uit van de oplossing en niet van de oorzaak van de stijgende energieprijzen. Investeringen in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en de integratie van energie­systemen blijven van cruciaal belang om de energiesystemen van de EU veerkrachtiger te maken.

De ministers zagen uit naar de verdere analyses en beoordelingen waarnaar de Commissie verwijst, vooral de studies over de werking van de gas- en de elektriciteitsmarkt, en van de EU‑ETS-markt.

Een voorlopig rapport van het EU‑Agentschap voor de samenwerking tussen energie­regulators (ACER) moet klaarheid brengen in de situatie op de elektriciteits­markt. De eerste voorlopige beoordeling van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) medio november moet de lidstaten meer duidelijkheid geven over de integriteit van de Europese koolstof­markt.

De marktanalyses zullen worden meegenomen bij de verdere besprekingen en eventuele verdere maatregelen.

Een aantal ministers vroeg de Commissie te verduidelijken welke rol aardgas en kernenergie spelen in de EU‑taxonomie voor duurzame financiering.

De energieministers zullen in december de balans opmaken van de energieprijzen en de vooruitgang bij de uitvoering van de maatregelen in de toolbox van de Commissie. De Energieraad zal de nodige voorbereidingen treffen voor de Europese Raad in december, waarop de EU‑leiders zullen terugkomen op de energieprijzen.

Conclusies Europese Raad, 21‑22 oktober 2021

Mededeling van de Commissie over de stijgende energie­prijzen

Schone energie: motor van transitie naar koolstofarme economie (achtergrond­informatie)

Videobeelden van het openbare debat

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3821

Luxemburg

26 oktober 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden