Toekomst van Europa: ideeën van jongeren en burgers tijdens de plenaire sessie van de Conferentie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021.

Tijdens de tweede plenaire sessie van de Conferentie over de Toekomst van Europa deelden jongeren hun mening over EU-verandering en werd de balans opgemaakt over de geboekte vooruitgang.

Link naar de video: Tweede plenaire sessie van de Conferentie over de Toekomst van Europa

(Duur van de video:02:08)

De plenaire sessie van de Conferentie vond op 23 oktober plaats in Straatsburg en bracht burgers, vertegenwoordigers van EU-instellingen, nationale regeringen en andere belangengroepen samen. De gesprekken gingen over ideeën en verslagen verzameld via de Europese burgerpanels, het Europese Jongerenevenement (EYE2021), nationale panels en evenementen, en het meertalige digitale platform van de Conferentie.

De visie van jongeren

Vertegenwoordigers van het Europese Jongerenevenement (EYE2021) dat eerder in oktober plaatsvond, presenteerde het Youth Ideas-verslag met de 20 meest populaire voorstellen van het evenement voor EU-hervormingen. Dit waren onder andere oproepen voor transnationale kieslijsten tijdens de EU-verkiezingen, meer nadruk op zachte competenties en taalvaardigheden op school, een coherenter buitenlands beleid en het beëindigen van het vetorecht van lidstaten over beslissingen van de Raad.

“Als er één ding is dat we moeten onthouden over het rapport van vandaag, dan is dat jongeren een duidelijke visie hebben voor de toekomst van Europa en dat we hier zijn om dit bericht te delen,” zei Martina Brambilla uit Italië, één van de drie woordvoerders van het evenement, samen met Greta Adamek (Duitsland) en Tommy Larsen (Denemarken).

Meer bijdragen nodig

De Conferentie is een inclusief proces dat rekent op bijdragen van alle Europeanen om te bepalen hoe de EU moet veranderen. Er werden tot nu toe ongeveer 9 000 ideeën en meer dan 15 000 opmerkingen ingediend via het platform van de Conferentie, meldde medevoorzitter van de Conferentie Guy Verhofstadt.

“Dit platform drukt de wens uit om constructief te zijn en de EU als project te verbeteren,” zei Verhofstadt. “Sommige zaken die voortdurend terugkomen bij verschillende onderwerpen zijn het einde van unanimiteit (in besluitvorming), het versterken van een sociale dimensie (..) en de noodzaak om diversiteit en meertaligheid te behouden als een manier om een echt Europa voor de burgers te bevorderen”. De meeste ideeën zijn over EU-democratie, klimaatverandering en het milieu.

De meeste deelnemers van het debat wezen erop dat 15% van de bijdragen op het platform van vrouwen waren, 60% heeft zich geregistreerd als man, en ongeveer 25% heeft hun geslacht niet bekend gemaakt.

“Deze ondervertegenwoordiging betekent dat prioriteiten van vrouwen overstemd worden door mannen. Hoe kunnen we beweren dat alle Europeanen gehoord worden, wanneer de bezorgheden van 50% van de bevolking ontbreken?” zei Elsie Gisslegård, een burger uit Zweden.

Anderen uitten hun bezorgdheid dat gezien de honderden miljoenen Europeanen, de deelname van de burgers aan dit initiatief relatief laag is. Er waren oproepen voor meer bewustwording en communicatie-inspanningen, met een nadruk op vrouwen, jongeren en mensen in landelijke gebieden.

Een eindrapport over de bevindingen van het digitale platform wordt in december verwacht, maar leden van de plenaire sessie stelden voor om het platform daarna ook te laten verdergaan en dat het een permanente dialoog wordt tussen de instellingen en burgers.

Burgers staan centraal in het debat

De plenaire conferentie was de eerste met een volledige samenstelling nadat de vier Europese burgerpanels hun vertegenwoordigers kozen tijdens de eerste vergaderingen die de voorbije weken plaatsvonden. Vertegenwoordigers van de Westerse Balkanlanden, die kandidaat zijn om tot de EU toe te treden, werden ook uitgenodigd om deel te nemen. Vergaderingen in werkgroepen hebben op 22 oktober de debatten voor de sessie voorbereid.

Burgers namen actief deel aan de discussies over alle onderwerpen binnen de opdracht van de Conferentie en eisten dat hun stem gehoord zou worden. Joémy Lindau, een jonge man uit het Franse Martinique zei: “U zegt dat wij (jonge mensen) de toekomst zijn. Ik keer mij graag tot u en zeg dat jullie (plenaire leden) de toekomst zijn , en we vestigen onze hoop in jullie om te luisteren naar wat we eisen.”

De volgende twee vergaderingen van de plenaire sessie zullen op 17-18 december en 21-22 januari plaatsvinden om de aanbevelingen van de vier Europese burgerpanels te bespreken, die tegen dan hun werk zullen afronden. Medevoorzitter Guy Verhofstadt benadrukte dat deze sessies anders zullen verlopen, met meer tijd voor de vertegenwoordigers van de Panels om hun resultaten te voor te stellen en voor het debat met de andere plenaire leden over de concrete onderwerpen.

Ontdek meer over hoe de Conferentie over de Toekomst van Europa werkt, de rol ervan en de samenstelling van de plenaire sessie.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211021STO15508