Roaming tegen thuistarief: Roamingregels nog 10 jaar verlengd
EP i-leden willen het “roaming tegen thuistarief”-beleid verlengen om te verzekeren dat Europeanen overal in de EU i kunnen bellen, sms-en en mobiele data gebruiken zonder extra kosten.
Het Europees Parlement wil de roaming-regels verlengen om ervoor te zorgen dat EU-consumenten in de EU verder kunnen bellen en data gebruiken tegen dezelfde prijs als in eigen land.
De huidige wetgeving werd in juni 2017 goedgekeurd en zal in juni 2022 vervallen. De geplande verlenging is deel van de digitale transitiestrategie, één van de prioriteiten van de EU.
‘Roam like at home’ (roaming tegen thuistarief)
Sinds de introductie van de “roaming tegen thuistarief”-regels, hebben ongeveer 170 miljoen mensen tijdens hun reizen in Europa al gebruik kunnen maken van verbonden blijven en toch dezelfde prijs betalen. Het systeem is van toepassing in de hele Europese Economische Ruimte, en betreft alle 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
Het beleid was tot hiertoe een enorm succes. Dataverbruik was in de zomer van 2019 17 keer hoger vergeleken met de zomer vóór de afschaffing van de roamingkosten.
Betere kwaliteit, meer dienstverlening
Met de nieuwe wetgeving zullen de huidige regels 10 jaar langer van toepassing zijn. Het zorgt ook voor een betere dienstverlening voor reizigers. Consumenten hebben bijvoorbeeld het recht op dezelfde snelheid en netwerkkwaliteit als thuis waar een equivalent netwerk beschikbaar is.
De nieuwe regels zouden er ook voor zorgen dat mensen gratis kunnen bellen, sms-en en een app gebruiken om de hulpdiensten te bereiken.
Operatoren zouden ook gebruikers moeten informeren over de verhoogde kosten wanneer ze tijdens roaming bepaalde diensten gebruiken zoals een technische helpdesk of klantendiensten van luchtvaart- of verzekeringsmaatschappijen.
Roaming duurzaamheid voor operatoren
De nieuwe regels willen ook verzekeren dat het systeem duurzaam is voor operatoren terwijl het investeringsprikkels in netwerken in stand houdt.
Volgende stappen
Het Parlement moet met de EU-landen in de Raad i een akkoord sluiten over de nieuwe regels, voor ze van kracht kunnen worden.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20211015STO15005