Waarom is cyberveiligheid belangrijk voor de EU?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2022.

Van gestolen gegevens tot geblokkeerde ziekenhuissystemen: cyberaanvallen hebben gevaarlijke gevolgen. Lees meer over cyberveiligheid en het belang ervan.

De digitale transitie van de economie en de maatschappij is de voorbije jaren versneld, en daarbij komen zowel nieuwe mogelijkheden als uitdagingen bij kijken. Tegen 2030 zullen 125 miljard toestellen via het internet verbonden zijn met elkaar, vergeleken met 27 miljard in 2017 terwijl 90% van de mensen ouder dan 6 online zullen kunnen zijn. Omdat cyberspace ontworpen is om verbonden te zijn, en de digitale en fysieke werelden steeds meer verweven zijn, ontstaan er nieuwe gevaren.

Definities: Cyberaanvallen, cyberveiligheid en cyberdefensie

  • Cyberaanvallen zijn pogingen om misbruik te maken van informatie, door het stelen, vernietigen of blootstellen ervan, met als doel om computersystemen en -netwerken te verstoren of te vernietigen.
  • Cyberveiligheid omvat informatie- en communicatieveiligheid, operationele technologie en de nodige IT-platvormen om de veiligheid van digitale systemen te verzekeren.
  • Cyberdefensie betekent analyses van cybersecurity en bedreigingen, en strategieën voor burgers, instellingen en regeringen.

Cybergevaar in de EU: persoonlijke en maatschappelijke kosten

Het gebruik van digitale oplossingen is reeds lang in opmars maar tijdens de lockdown namen telewerken, online shoppen en online sociaal contact enorm toe. Deze oplossingen bieden grote voordelen voor consumenten en ze steunen de economie en het herstel na Covid. Maar er is tegelijkertijd ook een toename aan boosaardige cyberactiviteiten.

22,3 miljard Een schatting van internet der dingen toestellen die naar verwachting in gebruik zullen zijn tegen 2024

Deel dit citaat:

Cybercriminelen gebruiken soms phishing websites en emails met schadelijke links en bijlagen om bankgegevens te stelen of organisaties te chanteren nadat ze hun IT-systeem en gegevens geblokkeerd hebben.

Een beveiligde cyberspace is de basis voor de EU-interne markt: oplossingen mogelijk maken en het volledige potentieel ontgrendelen door mensen online zelfvertrouwen te geven. De 2019 index van de digitale economie en maatschappij (DESI) toonde aan dat bezorgdheid over veiligheid 50% van EU-internetgebruikers tegenhoudt of beperkt om online actief te zijn. In DESI 2020 ervaart 30% van de EU-burgers die het internet gebruiken veiligheidsproblemen.

Meer lezen over hoe je jezelf kan beschermen tegen cybercriminaliteit en de voornaamste en nieuwe bedreigingen voor onze cyberveiligheid.

€5 500 miljard De jaarlijkse kost van cybermisdaad voor de wereldeconomie in 2020 is dubbel zoveel als in 2015 - Schatting van de Commissie

Deel dit citaat:

De schade veroorzaakt door cyberaanvallen raakt meer dan de economie en financiën, en heeft ook een invloed op de democratische grondslag van de EU en vormt een bedreiging voor de fundamentele werking van de maatschappij.

Essentiële diensten en sectoren zoals transport, energie, gezondheidszorg en financiën zijn steeds meer afhankelijk van digitale technologieën. Samen met de toename van fysieke objecten die verbonden zijn aan het internet der dingen, zijn er rechtstreekse gevolgen, en maakt het van cyberveiligheid een kwestie van leven of dood.

Van cyberaanvallen op ziekenhuizen, waardoor ze dringende medische procedures moeten uitstellen, tot aanvallen op energienetwerken en watertoevoer - cybercriminelen brengen de aanvoer van essentiële diensten in gedrang. Ook nu dat auto’s en huizen steeds meer verbonden zijn, kunnen ze op onvoorspelbare wijze bedreigd of uitgebuit worden.

Cyberaanvallen, met gebruik van bijvoorbeeld desinformatie, economische druk en conventioneel gewapende aanvallen, testen de weerbaarheid van democratische landen en instellingen, en richten zich rechtstreeks op vrede en veiligheid in de EU.

Cyberveiligheid in de EU

Bedrijven en organisaties in de EU spenderen aanzienlijk minder aan cyberbeveiliging dan hun Amerikaanse tegenhangers. De Europese Unie heeft hard gewerkt om de cyberbeveiliging te verbeteren. Onderhandelaars van het Parlement en de Raad bereikten in mei 2022 een akkoord over de NIS2-richtlijn - uitgebreide regels om de veerkracht in de hele EU te versterken. "We moeten in actie komen en onze bedrijven, overheden en samenleving weerbaarder maken tegen kwaadaardige cyberaanvallen", aldus Europarlementariër Bart Groothuis (Renew, NL) die het verslag over de regels door het Parlement loodst.

Lees meer over wat de EU doet om de digitale transformatie vorm te geven:

Link naar de video: EU -cyberveiligheid (Duur van de video: 01:51 )

Meer informatie over cyberveiligheid in de EU

Productinformatie

REF.: 20211008STO14521