Commissie verschaft 60 000 treinpassen aan jonge Europeanen
Dankzij DiscoverEU zal de Commissie 60 000 Europeanen van 18 tot en met 20 jaar een gratis treinpas verschaffen. Vanaf morgen 12 oktober om 12.00 uur tot 26 oktober om 12.00 uur kan een aanvraag worden ingediend voor een reis in 2022, het Europees Jaar van de jeugd.
Volgens Margaritis Schinas i, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze, “hebben onze jongeren de afgelopen 18 maanden in een geest van ware solidariteit afgezien van waardevolle en cruciale momenten in hun jeugdige leven. Ik ben blij dat de Commissie de Europese mobiliteit vandaag een nieuwe impuls geeft met 60 000 treinpassen. Ook Erasmus+ en vele andere initiatieven tijdens het Europees Jaar van de jeugd in 2022 zullen voor meer mobiliteit en kansen voor jongeren in Europa zorgen.”
Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Ik ben erg blij deze nieuwe ronde van DiscoverEU te kunnen openen om zo 60 000 jongeren de kans te geven de rijkdom van ons continent te ontdekken. Nu de Commissie 2022 tot het Europees Jaar van de jeugd heeft uitgeroepen, is DiscoverEU groter dan ooit terug met nieuwe mogelijkheden voor jongeren om een treinreis te maken, hun horizon te verbreden, hun kennis te vergroten, hun ervaringen te verrijken en andere Europeanen op hun treinreis te ontmoeten vanaf maart 2022.”
Jonge Europeanen die geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 31 december 2003, kunnen een aanvraag indienen. Ook 19- en 20-jarigen kunnen uitzonderlijk een aanvraag indienen omdat hun rondes vanwege de COVID-19-pandemie waren uitgesteld.
Succesvolle aanvragers kunnen tussen maart 2022 en februari 2023 maximaal 30 dagen reizen. Aangezien nog niet geweten is hoe de pandemie zich zal ontwikkelen, kunnen alle reizigers flexibele boekingen maken dankzij een nieuwe mobiele reispas. De vertrekdatum kan tot op het laatste ogenblik worden gewijzigd. De mobiele reispassen zijn één jaar geldig. De Commissie raadt alle reizigers aan zich op ReopenEU over mogelijke reisbeperkingen te informeren.
Jongeren met speciale behoeften worden nadrukkelijk aangemoedigd aan DiscoverEU deel te nemen. De Commissie zal hun informatie en tips geven en de kosten voor speciale hulp (bijvoorbeeld een begeleider of een geleidehond) vergoeden.
Succesvolle aanvragers kunnen alleen of in een groep van hoogstens vijf personen reizen (allemaal 18- tot 20-jarigen). Om duurzaam reizen te bevorderen en zo de Europese Green Deal te ondersteunen, zullen de deelnemers aan DiscoverEU voornamelijk met de trein reizen. Om ervoor te zorgen dat jongeren uit de hele EU kunnen deelnemen, mogen echter ook andere vervoermiddelen worden gebruikt, bijvoorbeeld bussen, veerboten of - uitzonderlijk - vliegtuigen. Zo krijgen ook jongeren die in een afgelegen gebied of op een eiland wonen, de kans deel te nemen.
Het aantal reispassen per lidstaat is gebaseerd op het aandeel van elke lidstaat in de totale bevolking van de Europese Unie.
Achtergrondinformatie
De Commissie heeft DiscoverEU in juni 2018 gelanceerd op voorstel van het Europees Parlement. Het initiatief is formeel geïntegreerd in het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027.
DiscoverEU verbindt duizenden jongeren tot een hechte groep in heel Europa. Deelnemers die elkaar nooit eerder hebben ontmoet, leggen contact via sociale media, wisselen tips en lokale weetjes uit, vormen groepen om van stad naar stad te reizen of verblijven bij elkaar thuis.
In 2018-2019 waren er 350 000 kandidaten voor de 70 000 beschikbare reispassen: voor 66 % van de succesvolle kandidaten was het de eerste keer dat ze met de trein naar het buitenland reisden. Voor velen was het ook de eerste keer dat ze zonder ouders of volwassen begeleiders reisden en de meesten gaven aan dat ze zelfstandiger waren geworden. Dankzij DiscoverEU is hun inzicht in andere culturen en de Europese geschiedenis toegenomen. Ook hun kennis van vreemde talen is verbeterd. Twee derde van de jongeren verklaarde dat ze de reispas niet zonder DiscoverEU hadden kunnen betalen.
Sinds 2018 vormen voormalige en toekomstige DiscoverEU-reizigers een gevarieerde en geëngageerde gemeenschap, die elkaar online en offline ontmoeten om hun ervaringen te delen.
De deelnemers wordt gevraagd ambassadeurs van DiscoverEU te worden om het initiatief te promoten. Ze worden ook aangemoedigd contact te leggen met andere reizigers op de officiële DiscoverEU group online om ervaringen en tips uit te wisselen, vooral culturele ervaringen en tips over digitaal en duurzaam reizen.
Om een aanvraag in te dienen moeten de kandidaten meerkeuzevragen beantwoorden, zodat hun algemene kennis van de Europese Unie en van andere EU-initiatieven voor jongeren kan worden getest. Als schiftingsvraag moeten de kandidaten schatten hoeveel jongeren een aanvraag voor deze ronde indienen. Hoe nauwkeuriger de schatting is, hoe meer punten de kandidaat krijgt. De Commissie kan zo een rangschikking van de kandidaten opstellen. De Commissie verdeelt de reispassen op basis van deze rangschikking totdat de beschikbare passen op zijn.
Meer informatie