Europese Commissie bevestigt nogmaals voorrang EU-recht

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 7 oktober 2021.

De mondelinge presentatie die vandaag is gegeven van het arrest van het Poolse Grondwettelijk Hof, doet ernstige vragen rijzen op het punt van de voorrang van het EU-recht en de autoriteit van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De Commissie bevestigt en herhaalt de basisbeginselen van de rechtsorde van de Unie:

  • EU-recht heeft voorrang op nationaal recht, óók op bepalingen uit de grondwet;
  • Alle arresten van het EU-Hof van Justitie zijn bindend voor alle autoriteiten in de landstaten, óók voor nationale rechters.

We zullen het arrest van het Poolse Grondwettelijk Hof in detail bestuderen en dan beslissen welke stappen we verder zetten. De Commissie zal niet aarzelen om de bevoegdheden die de Verdragen haar verlenen, in te zetten om de eenvormige toepassing en de integriteit van het Unierecht veilig te stellen.

De Europese Unie is een waardengemeenschap en rechtsgemeenschap, die in alle lidstaten moet worden verdedigd. De rechten die Europese burgers op grond van de Verdragen hebben, moeten worden beschermd, ongeacht waar ze leven in de Europese Unie.

Het is de taak van de Europese Commissie erop toe te zien dat de rechtsorde van de Unie correct functioneert. Zij zal die opdracht ook in de toekomst ter harte blijven nemen.