EP-leden debatteren over EU-oplossingen voor de stijging van de energieprijzen
Kwetsbare huishoudens zouden bijstand moeten krijgen om de impact van de stijgende energieprijzen te verzachten, zeiden EP-leden in een plenair debat.
Tijdens een plenair debat op 6 oktober, benadrukten EP-leden de dringende behoefte om EU-burgers te ondersteunen nu dat de prijzen van gas en elektriciteit hoger zijn dan ooit. Siegfried Mureşan i (Roemenië) van de EVP i zei: “Het treft EU-burgers en Europese bedrijven - vooral kleine en middelgrote bedrijven - die het al zwaar hadden na de economische gevolgen van de pandemie. Het is onze plicht om burgers en bedrijven te helpen om de crisis in oplopende energieprijzen te overwinnen.”
Kadri Simson i, Eurocommissaris voor energie i, benadrukte de nood om actie te ondernemen: "Deze prijsschok kan niet onderschat worden. Het schaadt onze burgers en de meest kwetsbare huishoudens, waardoor het concurrentievermogen zwakker wordt en de inflatiedruk toeneemt. Als het ongecontroleerd blijft, riskeren we het herstel van Europa in gevaar te brengen. Europa heeft al meerdere malen hoge energieprijzen meegemaakt in het verleden en heeft toen gereageerd met de diversificatie van de energiebronnen en marktinnovatie. Er bestaat geen twijfel dat we nu opnieuw beleidsmaatregelen moeten nemen.”
Ze benadrukte dat het duidelijk moet gemaakt worden dat de huidige prijsstijgingen weinig te maken hebben met het EU-klimaatbeleid, maar dat het veel te maken heeft met Europa’s afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen.
Voor Philippe Lamberts i (Groenen/EVA, België) is de situatie een wake-up call voor een snellere transitie naar hernieuwbare energie en meer solidariteit: “Nu dat we voor deze energieonzekerheid staan, moeten de lidstaten eerst en vooral reageren met bijkomende belastinginkomsten om voordelige sociale tarieven te garanderen en de kwetsbaarste huishoudens te ondersteunen. Duurzame en eerlijke productie is duurder dan productie die vervuilend en oneerlijk is. Als we willen dat iedereen een menswaardig leven lijdt, moeten we deze ongelijkheid radicaal veranderen. Zonder sociale rechtvaardigheid zal er geen energietransitie komen en zullen onze maatschappijen instorten.”
Manon Aubry i (Links, Frankrijk) zei dat energie een algemeen belang is en voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Je hebt er een product zoals alle anderen van gemaakt, waarmee je kan speculeren en winst maken. De keuze om te eten of je huis te verwarmen zou geen luxe maar een grondrecht moeten zijn.”
Hervorming van de energiemarkt
Sommige EP-leden stelden een hervorming van de Europese energiemarkt voor. Met nadruk op de fundamentele en dringende noodzaak om alle Europeanen van een minimum welzijn te laten genieten, zei Iratxe García Pérez i (S&D, Spanje): “Eerst moet de Europese Commissie i een plan maken voor de staten om op een gecoördineerde manier te reageren wanneer de energiemarkt onder druk staat, en ervoor te zorgen dat we een echte Europese energie-unie hebben. We moeten ook speculatie over de CO2-markt verlagen, en ervoor zorgen dat we nieuwe normen hebben voor het goed functioneren van de elektriciteitmarkt om voor een goedkopere energiemix te zorgen.”
Christophe Grudler i (Frankrijk) van Renew zei dat de EU naar drie gebieden moet kijken: de energieopslagvoorzieningen verbeteren en de gezamenlijke aankoop van gas overwegen; energie die in Europa gegenereerd wordt stimuleren (inclusief waterstof) door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit andere landen te verminderen; een snelle hervorming van de Europese energiemarkt, inclusief het stopzetten van de koppeling tussen elektriciteit- en gasprijzen. “De Europese energiemarkt moet hervormd worden in samenspraak met de Green Deal,“ besloot hij
Klimaatbeleid onder de loep genomen
De rol die het ambitieuze EU-klimaatbeleid gespeeld heeft bij het stijgen van de energieprijzen zorgde voor verdeelde meningen. De Sloveense minister van buitenlandse zaken Anže Logar, zei namens het voorzitterschap van de Raad dat het EU-klimaatbeleid en vooral het ‘Fit for 55’-pakket “noch de bron van de huidige stijging van de energietarieven noch een kortetermijnoplossing” is. Op de lange termijn kan de koolstofverarming van de Europese economie bijdragen tot de beperking van schommelende energieprijzen en de strijd tegen energiearmoede,” zei hij. Ondertussen zouden kwetsbare huishoudens inkomensondersteuning moeten krijgen via het Social Climate Fund, voegde hij eraan toe.
Joëlle Mélin i (ID, Fankrijk) zei dat Europa’s kwetsbaarheid voor marktfluctuaties kan toenemen door de focus op hernieuwbare energie in de Europese Green Deal. “Lidstaten zouden zelf hun eigen beslissingen moeten kunnen nemen over hun energiemix, en geen deel moeten worden van mislukkingen,” zei ze.
Beata Szydło i (ECH, Polen) benadrukte dat de hoge energieprijzen blijven toenemen en uitte haar twijfels dat het ‘Fit for 55’-pakket de gewenste resultaten zou opleveren. “Ik denk dat we extra voorzichtig moeten zijn met deze oplossingen. Het gesprek ging over de reden van deze piek in energieprijzen. Dit is deels door de prijzen van de uitstoot. Waar werden deze beslissingen genomen? Hier in het Parlement,” zei ze. “Ik denk dat we ons energiebeleid moet herzien.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20210930STO13941