Commissie start onderzoek naar mogelijke schending van de standstillverplichting bij de transactie Illumina/GRAIL
De Europese Commissie heeft besloten een onderzoek in te stellen om na te gaan of het besluit van Illumina om over te gaan tot de overname van GRAIL terwijl het diepgaand onderzoek van de Commissie naar de voorgenomen transactie nog loopt, een schending van de standstillverplichting krachtens artikel 7 van de concentratieverordening vormt.
De standstillverplichting moet voorkomen dat transacties mogelijk onherstelbare negatieve gevolgen voor de markt hebben in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van de Commissie. Het onderzoek naar de mogelijke schending van de standstillverplichting staat los van het diepgaand onderzoek van de Commissie naar de inhoud van de zaak, dat wordt voortgezet volgens de in de concentratieverordening vastgestelde termijnen.
Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager i, belast met het mededingingsbeleid: "Wij betreuren ten zeerste dat Illumina heeft besloten over te gaan tot de overname van GRAIL terwijl ons onderzoek naar de transactie nog loopt.
Bedrijven moeten onze regels en procedures op het gebied van concurrentie naleven. Ons systeem van voorafgaande concentratiecontrole schrijft voor dat bedrijven wachten op onze goedkeuring alvorens een transactie uit te voeren. Deze verplichting, die wij de standstillverplichting noemen, staat centraal in ons systeem van concentratiecontrole. Mogelijke schendingen ervan nemen wij heel serieus. Daarom hebben wij besloten onmiddellijk een onderzoek te starten om na te gaan of het besluit van Illumina een schending van deze belangrijke verplichting vormt.”
Achtergrond
Op 18 augustus 2021 kondigde Illumina publiekelijk aan over te gaan tot de overname van GRAIL, terwijl het onderzoek van de Commissie naar de voorgenomen transactie nog loopt.
Op 22 juli 2021 heeft de Commissie een diepgaand onderzoek geopend naar de voorgenomen transactie. De Commissie vreest dat de voorgenomen overname de mededinging en innovatie op de opkomende markt voor de ontwikkeling en de commercialisering van kankerscreeningtests op basis van sequentietechnologieën kan beperken. Aangezien de partijen nalieten essentiële informatie voor de beoordeling door de Commissie te verstrekken, heeft de Commissie op 11 augustus haar diepgaand onderzoek naar de voorgenomen overname geschorst. De partijen hebben de gevraagde informatie nog steeds niet verstrekt.
Op 19 april 2021 heeft de Commissie ingestemd met de verzoeken van België, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Nederland en Noorwegen om de voorgenomen overname van GRAIL door Illumina te toetsen aan de EU-concentratieverordening. Volgens de Commissie is een verwijzing wenselijk, met name omdat de transactie aanzienlijke gevolgen dreigt te hebben voor de mededinging op het grondgebied van de betrokken lidstaten en het mededingingsbelang van GRAIL niet tot uiting komt in zijn omzet.
Met dit besluit valt de transactie onder de bevoegdheid van de Commissie.
Alle transacties die onder de bevoegdheid van de Commissie vallen, moeten worden aangemeld en door de Commissie worden goedgekeurd voordat zij worden uitgevoerd (“standstillverplichting” krachtens artikel 7 van de concentratieverordening, waarnaar wordt verwezen in artikel 22, lid 4, van de concentratieverordening).
Volgens artikel 14 van de concentratieverordening kan de Commissie aan bedrijven die, opzettelijk of uit onachtzaamheid, de standstillverplichting schenden, geldboeten van ten hoogste 10 % van de totale omzet opleggen.
Meer informatie over deze zaak komt op de website van DG Concurrentie van de Commissie, in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.10188.