Politiek akkoord over Aarhus-verordening: Commissie verheugd over meer publieke controle op EU-handelingen op milieugebied

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021, 8:00.

De Commissie is ingenomen met het voorlopig politiek akkoord dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten in de Raad gisteren hebben bereikt over de wijziging van de Aarhus-verordening die meer publieke controle mogelijk maakt op EU-handelingen die gevolgen hebben voor het milieu. De Commissie heeft de wijziging in oktober 2020 voorgesteld, nadat zij in het kader van de Europese Green Deal had toegezegd om burgers en niet-gouvernementele milieuorganisaties betere toegang tot administratieve en rechterlijke toetsing op EU-niveau te geven.

Virginijus Sinkevičius i, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, zei het volgende: “Ik ben ingenomen met de wijziging van de Aarhus-verordening waarover de medewetgevers een voorlopig akkoord hebben bereikt. Hierdoor zullen het Europees maatschappelijk middenveld en het grote publiek beter in staat zijn controle uit te oefenen op besluiten die gevolgen hebben voor het milieu. In het systeem van checks-and-balances van de milieurechtsstaat is dit een belangrijk aspect om te waarborgen dat de Europese Green Deal een blijvende verandering tot stand brengt.”

Als gevolg van de overeengekomen wijziging zal het maatschappelijk middenveld meer mogelijkheden in handen krijgen om de EU-instellingen te verzoeken om toetsing van hun handelingen met het oog op betere milieubescherming en doeltreffendere klimaatactie. Een verzoek daartoe zal kunnen worden ingediend door niet-gouvernementele milieuorganisaties en door personen van wie de rechten worden aangetast. Daarnaast zullen leden van het publiek die gezamenlijk in het algemeen belang handelen, om toetsing kunnen verzoeken als een dergelijk verzoek door ten minste 4 000 Europeanen uit ten minste vijf lidstaten wordt gesteund, waarbij ten minste 250 leden van het publiek uit elk van die lidstaten afkomstig moeten zijn.

De gewijzigde verordening zal er verder voor zorgen dat bij de milieu- en klimaatacties van de Unie meer openheid wordt betracht, dat over deze acties meer verantwoording wordt afgelegd en dat de acties consistenter zijn; tevens zal deze gewijzigde verordening de Commissie ondersteunen bij haar doelstelling om transformatieve verandering in het kader van de Europese Green Deal tot stand te brengen, door het maatschappelijk middenveld beter in staat te stellen aan deze verandering bij te dragen.

Volgende stappen

Nu een voorlopig politiek akkoord over de belangrijkste wijzigingen is bereikt, moet de herziene Aarhus-verordening thans door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd en aangenomen voordat deze in werking kan treden.

Achtergrond

Het voorstel van de Commissie strekt tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1367/2006, die het Europees Parlement en de Raad in 2006 hebben aangenomen toen de EU partij bij het Verdrag van Aarhus werd.

Het Verdrag van Aarhus heeft tot doel drie belangrijke aspecten van milieugovernance te waarborgen: toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. Het Comité van toezicht op de naleving van het Verdrag van Aarhus heeft eerder een aantal kwesties aan de orde gesteld waar het de verplichtingen van de EU inzake toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden betreft. Met de vandaag overeengekomen wijziging wordt aan deze punten van zorg tegemoetgekomen.

Meer informatie

Europese Green Deal

De EU en het Verdrag van Aarhus