A globally connected Europe: Council approves conclusions

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 12 juli 2021.

De Raad i nam vandaag conclusies aan over een wereldwijd geconnecteerd Europa. Hierin wordt benadrukt dat de EU i een geostrategische en mondiale aanpak van connectiviteit moet nastreven. Het doel is om haar economisch, buitenlands en ontwikkelingsbeleid en haar veiligheidsbelangen te bevorderen en de Europese waarden te promoten.

De conclusies bouwen voort op de gezamenlijke mededeling en conclusies van de Raad van 2018: "Europa en Azië verbinden - Bouwstenen voor een EU-strategie". Ze gaan uit van hetzelfde basisbeginsel, namelijk dat connectiviteit duurzaam, alomvattend en op regels gebaseerd moet zijn.

De conclusies van vandaag onderstrepen het belang van connectiviteit voor economische groei, veiligheid en veerkracht. Betere connectiviteit zou helpen zorgen voor meer gediversifieerde waardeketens, minder strategische afhankelijkheid en een groter concurrentie­vermogen van de EU en haar partners.

De Raad benadrukt het belang van investeringen in zowel fysieke infrastructuur als regelgevings­kaders. De Commissie en de hoge vertegenwoordiger worden opgeroepen de connectiviteits­doelen van de EU na te streven in coördinatie met de lidstaten en het Europese bedrijfsleven, en met financiële en ontwikkelings­instellingen. Er is behoefte aan voorspelbare internationale normen en standaarden om een gelijk speelveld te behouden en particuliere investeringen te stimuleren.

Ook wordt gewezen op het belang van connectiviteits­partnerschappen met gelijkgezinde landen en regio's. Dit kan de verenigbaarheid en complementariteit van connectiviteitsacties en -initiatieven helpen bevorderen, in volledige samenwerking met de begunstigden. De Raad moedigt het operationeel maken van bestaande partnerschappen met Japan en India aan. Daarnaast zijn nieuwe partnerschappen en samenwerking nodig, onder meer met de Asean en de Verenigde Staten. Ook samenwerking binnen multilaterale fora, waaronder de G7 i en de G20 i, wordt aangemoedigd. De Raad is met name ingenomen met de besprekingen van de G7 over een betere wederopbouw voor de wereld.

Om deze ambitieuze connectiviteitsagenda uit te voeren, wordt in de conclusies gevraagd om een nieuwe gezamenlijke mededeling, uiterlijk in het voorjaar van 2022. De volgende aanvullende acties zijn gepland:

  • wereldwijd vaststellen en uitvoeren van een reeks projecten en acties met een grote impact en zichtbare resultaten
  • presenteren van gestroomlijnde financierings­regelingen om investeringen te stimuleren
  • een beroep doen op de particuliere sector om projecten te financieren en uit te voeren
  • zorgen voor zichtbaarheid van de wereldwijde connectiviteits­acties van de EU
  • zorgen voor efficiënte samenwerking en coördinatie tussen alle belanghebbenden

Naar de bladzijde "Vergaderingen"