Mensenrechten verder onder druk in plannen Europese grensbewaking
Het Europees Parlement en de EU-landen stemmen in met Europa’s grensbewakingsbudget voor de komende jaren. De EU maakt ongeveer 9 miljard euro beschikbaar voor bewaking van de Europese buitengrenzen - een vervijfvoudiging ten opzichte van het vorige budget. Het geld is bedoeld voor de bewaking van de Europese buitengrenzen en het tegengaan van illegale migratie.
Europarlementariër
GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik is verbaasd dat een verbeterde mensenrechtensituatie aan de grens niet centraal is gesteld in de plannen: “Aan de Europese grenzen vinden nu consistent mensenrechtenschendingen plaats. Als we daar zonder duidelijke eisen veel geld naartoe sturen, kan dat geld juist ten nadele van mensenrechten gaan werken, bijvoorbeeld in de plannen voor nieuwe surveillance technologieën.”
Het geld wordt ook gebruikt om ICT-systemen en hoogwaardige surveillancetechnologie te ontwikkelen. Hoewel er op aandringen van de Groenen in de voorwaarden is opgenomen dat dergelijke nieuwe technologie in overeenstemming moet zijn met mensenrechten, is Strik niet overtuigd: “Steeds vaker wordt EU-geld ingezet om geavanceerde technologie aan de grenzen te gebruiken die in strijd zijn met fundamentele rechten en asielrechten. Dit fonds is een vrijbrief voor dubbele Europese standaard wanneer het gaat om mensenrechten.”
Eerdere voorbeelden van technologieën waarmee aan de grens is geëxperimenteerd met geld uit EU fondsen zijn gezichtsherkennings-, infrarood- en gedragsanalysecamera's, leugendetectors en compleet autonome drones die bij de grens surveilleren. Vanwege het hoge risico op mensenrechtenschendingen, zoals privacy en non-discriminatie, riep de Europese privacytoezichthouder twee weken geleden juist op tot een verbod op tot het gebruik van dit soort technologieën in de publieke ruimte.