Economische zomerprognoses 2021: heropening van de economie bespoedigt herstel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 7 juli 2021.

Verwacht wordt dat de Europese economie zich sneller zal herstellen dan eerder werd verwacht, aangezien de bedrijvigheid in het eerste kwartaal van het jaar de verwachtingen overschreed en de maatregelen tot indamming van de pandemie dankzij de verbeterde gezondheidssituatie in het tweede kwartaal sneller konden worden versoepeld.

Snellere economische groei naarmate de economieën heropenen en de stemmingsindicatoren verbeteren

Volgens de tussentijdse economische zomerprognoses 2021 zal de economie in de EU en de eurozone dit jaar met 4,8 % en in 2022 met 4,5 % groeien. In vergelijking met de vorige prognoses in het voorjaar is het groeitempo voor 2021 aanzienlijk hoger in de EU (+ 0,6 procentpunt) en in de eurozone (+ 0,5 procentpunt), terwijl het voor 2022 iets hoger is voor beide (+ 0,1 procentpunt). Verwacht wordt dat het reële bbp in het laatste kwartaal van 2021 zowel in de EU als in de eurozone weer op het niveau van vóór de crisis zal zijn. Voor de eurozone is dit een kwartaal eerder dan in de voorjaarsprognoses werd verwacht.

Verwacht wordt dat de groei zal aantrekken als gevolg van verschillende factoren. Ten eerste overtrof de bedrijvigheid in het eerste kwartaal van het jaar de verwachtingen. Ten tweede leidden een doeltreffende strategie om het virus in te dammen en de vooruitgang van de vaccinatiecampagnes tot een daling van het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnamen, waardoor de EU-lidstaten hun economieën konden heropenen in het volgende kwartaal. Deze heropening viel vooral voor de bedrijven in de dienstensector positief uit. De gunstige resultaten van de enquête onder consumenten en bedrijven en de mobiliteitsgegevens wijzen erop dat de particuliere consumptie al sterk aan het aantrekken is. Daarnaast zijn er aanwijzingen van een heropleving van de toeristische activiteit binnen de EU, die met de inwerkingtreding van het nieuwe digitale COVID-certificaat van de EU op 1 juli nog sterker zou moeten worden. Al deze factoren zullen naar verwachting opwegen tegen de negatieve gevolgen van de tijdelijke tekorten aan productiemiddelen en de stijgende kosten waardoor delen van de verwerkende industrie worden getroffen.

Verwacht wordt dat de particuliere consumptie en investeringen de belangrijkste aanjagers van groei zullen zijn, mede dankzij de werkgelegenheid die naar verwachting parallel met de economische activiteit zal evolueren. De sterke groei in de belangrijkste handelspartners van de EU zou ten goede moeten komen aan de uitvoer van goederen uit de EU, terwijl de uitvoer van diensten naar verwachting zal lijden onder de resterende beperkingen van het internationale toerisme.

De herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) zal naar verwachting een aanzienlijke bijdrage aan de groei leveren. De totale welvaart die tijdens de prognoseperiode door de RRF wordt gegenereerd, zal naar verwachting ongeveer 1,2 % van het reële bbp van de EU van 2019 bedragen. De verwachte omvang van haar stimulans voor groei blijft zo goed als ongewijzigd ten opzichte van de vorige prognoses: de informatie uit de herstel- en veerkrachtplannen die de afgelopen maanden officieel zijn ingediend, bevestigt in grote lijnen de beoordeling die in het voorjaar is gemaakt.

Lichte stijging van de inflatie, maar vertraging in 2022

Ook de inflatieprognose voor dit jaar en volgend jaar is naar boven bijgesteld. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen, productieknelpunten als gevolg van capaciteitsbeperkingen en het tekort aan bepaalde inputcomponenten en grondstoffen, alsook de sterke vraag, zowel in binnen- als buitenland, zullen dit jaar naar verwachting opwaartse druk op de consumptieprijzen uitoefenen. In 2022 zou deze druk geleidelijk moeten afnemen naarmate de productiebeperkingen worden opgelost en vraag en aanbod convergeren.

Daarom wordt nu verwacht dat de inflatie in de EU dit jaar gemiddeld 2,2 % zal bedragen (+ 0,3 procentpunt ten opzichte van de voorjaarsprognoses) en 1,6 % in 2022 (+ 0,1 procentpunt). In de eurozone ligt de verwachte inflatie in 2021 gemiddeld op 1,9 % (+ 0,2 procentpunt) en in 2022 op 1,4 % (+ 0,1 procentpunt).

Aanzienlijke risico's

De groeivooruitzichten zijn omweven met grote onzekerheid en risico's, die over het geheel genomen echter in evenwicht blijven.

De risico's van het ontstaan en de verspreiding van varianten van het COVID-19-virus onderstrepen het belang van verdere versnelling van de vaccinatiecampagnes. De economische risico's houden vooral verband met de reactie van huishoudens en bedrijven op de veranderingen in de beperkingen.

De inflatie kan hoger uitvallen dan voorspeld, als de aanbodbeperkingen hardnekkiger zijn en de prijsdruk sterker wordt doorberekend in de consumptieprijzen.

Enkele reacties van de leden van de Commissie:

Valdis Dombrovskis i, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen: “De Europese economie is een sterke comeback aan het maken; alles wat daarvoor nodig is, valt in de plooi. Dankzij een doeltreffende inperkingsstrategie en de vooruitgang van de vaccinatiecampagnes konden onze economieën sneller dan verwacht heropenen. De handel heeft goed stand gehouden en huishoudens en bedrijven bleken bij de aanpassing aan het leven met COVID-19 flexibeler dan verwacht. Na vele maanden van beperkingen nemen het consumentenvertrouwen en het toerisme weer toe, hoewel de dreiging van de nieuwe variant zorgvuldig zal moeten worden beheerd om reizen veilig te maken. Deze bemoedigende prognoses vallen ook toe te schrijven aan de juiste beleidskeuzes die op het juiste moment zijn gemaakt, en houden rekening met de grote boost die de herstel- en veerkrachtfaciliteit de komende maanden aan onze economieën zal geven. We zullen de stijgende inflatie, die vooral het gevolg is van de sterkere binnenlandse en buitenlandse vraag, van nabij moeten volgen. En zoals altijd moeten we oog hebben voor de verschillen: in sommige lidstaten zal de economische output al tegen het derde kwartaal van 2021 weer op het niveau van vóór de crisis zijn, wat een groot succes is, maar andere lidstaten zullen meer geduld moeten hebben. Zo lang als nodig moet ondersteunend beleid worden gevoerd en de landen moeten geleidelijk overgaan naar meer gedifferentieerde budgettaire benaderingen. In de tussentijd mogen de campagnes om de Europeanen te vaccineren niet gaan slabakken, zodat we de varianten in toom kunnen houden.

Paolo Gentiloni i, commissaris voor Economie: “De economie van de EU zal dit jaar naar verwachting haar snelste groei in decennia kennen, dankzij de sterke vraag, zowel binnenlands als wereldwijd, en de sneller dan verwachte heropening van de dienstensectoren sinds het voorjaar. Daarnaast hebben de beperkingen in de eerste maanden van het jaar de economische activiteit minder hard getroffen dan voorspeld, waardoor we onze groeiprognoses voor 2021 met 0,6 procentpunt naar boven kunnen bijstellen. Dit is de hoogste opwaartse bijstelling die we in meer dan 10 jaar hebben gedaan, en deze bijstelling is in overeenstemming met het vertrouwen van de bedrijven dat de voorbije maanden een recordhoogte heeft bereikt. Nu de herstel- en veerkrachtfaciliteit van start gaat, heeft Europa een unieke kans om te beginnen aan een nieuw hoofdstuk van sterkere, eerlijkere en duurzamere groei. Om het herstel op schema te houden, is het van essentieel belang om de beleidsondersteuning zo lang als nodig te handhaven. Het is cruciaal dat we onze vaccinatie-inspanningen verdubbelen en voortbouwen op de indrukwekkende vooruitgang van de voorbije maanden: de verspreiding van de deltavariant drukt ons met de neus op de feiten, namelijk dat we nog niet van de pandemie zijn verlost.”

Achtergrond

Deze prognoses zijn gebaseerd op een reeks technische aannames betreffende wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met als afsluitdatum 26 juni. Voor alle overige nieuwe gegevens, inclusief de aannames over het overheidsbeleid, is bij deze prognoses informatie tot en met 28 juni meegenomen. Tenzij nieuwe beleidsmaatregelen op geloofwaardige wijze zijn aangekondigd en voldoende gedetailleerd zijn uitgewerkt, is er bij de prognoses van uitgegaan dat het beleid ongewijzigd blijft.

De Europese Commissie publiceert jaarlijks twee uitgebreide prognoses (voorjaar en najaar) en twee tussentijdse prognoses (winter en zomer). De tussentijdse prognoses omvatten jaar- en kwartaalgegevens voor het bbp en de inflatie van het lopende en het volgende jaar voor alle lidstaten, alsmede geaggregeerde gegevens voor de EU en de eurozone.

De volgende economische prognoses van de Europese Commissie zullen de economische najaarsprognoses 2021 zijn. De publicatie daarvan staat voor november 2021 gepland.

Meer informatie

Volledig document: Economische zomerprognoses 2021:

Volg vicevoorzitter Dombrovskis op Twitter: @VDombrovskis

Volg commissaris Gentiloni op Twitter: @PaoloGentiloni

Volg DG ECFIN op Twitter: @ecfin