Te weinig urgentie in Europese agenda voor duurzamer financieel systeem
De Europese Commissie heeft een nieuwe strategie gepresenteerd met stappen om de financiële sector in dienst te stellen van mens en planeet. In 2018 kwam de Europese Commissie nog met een ambitieuze agenda, waarmee ze wereldwijd de toon zette. Maar nu het tijd is voor wetgevende voorstellen om deze ambities waar te maken, dreigen veelal uitstel en halve maatregelen. GroenLinks is wel positief over het feit dat de Commissie belooft met regels te komen die de wildgroei aan onbetrouwbare en onvergelijkbare duurzaamheidsratings tegengaan.
Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa
Bas Eickhout: “We hebben nog maar een paar decennia om de economie helemaal te verduurzamen. Dat lukt alleen als de investeringen van vandaag de goede richting in worden geduwd. Het is teleurstellend dat de Europese Commissie deze urgentie niet laat zien in de nieuwe strategie.”
Zo kondigt de Commissie nieuwe duurzaamheidseisen aan voor verzekeraars en banken, maar blijft ze vaag over de precieze maatregelen en treuzelt ze bij pensioenfondsen en overige financiële instellingen. Ook ontbreken verplichte doelen voor financiële instellingen om de uitstoot die ze financieren omlaag te brengen, in lijn met de klimaatdoelen.
“En ondanks de groeiende biodiversiteitscrisis komt de Commissie slechts met een studie om de financiële risico’s daarvan in kaart te brengen. Hiermee gaat kostbare tijd verloren om het financieel systeem in dienst van de samenleving te stellen”, aldus Eickhout.
Ook de voortgang van de EU-taxonomie, de Europese wet die definieert welke investeringen duurzaam genoemd mogen worden, gaat stroef. In plaats van haast te maken met het uitbreiden van deze definities van alleen duurzame investeringen naar schadelijke en ‘neutrale’ investeringen, lijkt de Commissie te buigen voor de druk van enkele lidstaten om controversiële investeringen in gas, kernenergie en landbouw deels onder de groene taxonomie te brengen.
De Europese Commissie presenteerde vandaag ook een wetsvoorstel voor een Europese standaard voor groene obligaties. Om deze stempel te krijgen, moeten alle bestedingen van de obligatie voldoen aan de criteria van de groene taxonomie. Om ‘greenwashing’ van groene obligaties met een privaat label tegen te gaan, wil GroenLinks verder gaan. Eickhout: "Er moet transparantie over de duurzaamheid van alle obligaties komen. Het moet afgelopen zijn met misleidende half-groene obligaties die in werkelijkheid nauwelijks bijdragen aan een duurzame economie."